Exploitant Sportcafé De Sypel wint rechtszaak en mag blijven

Harry Schipper – De huurovereenkomst tussen de gemeente Harderwijk en exploitant  Arnoud te Pas van Sportcafé De Sypel blijft in stand, ondanks de opzegging van huur afgelopen zomer.

De kantonrechter van de rechtbank Gelderland heeft afgelopen week in een vonnis besloten om de vordering van de gemeente Harderwijk af te wijzen

De gemeente besloot op 14 juni 2022 om de huurovereenkomst met Sportcafé De Sypel op te zeggen, omdat er klachten binnenkwamen over exploitant Arnoud te Pas. Te Pas zou op momenten dat het niet zo druk was in het  gemeentelijk sport- en zwemcomplex De Sypel het sportcafé hebben gesloten. Dit tot onvrede van gebruikers die er wél waren en dus geen consumpties konden bestellen. Ook waren er horecabezoekers die aangaven zich door hem ‘niet prettig bejegend’ te voelen.

Het opzeggen van de huurovereenkomst met Te Pas schoot in het verkeerde keelgat van nogal wat andere gebruikers van het sport- en zwemcomplex, die juist wél tevreden waren over de verrichtingen van Te Pas en het voor hem opnamen. Te Pas, die met zijn Sportcafé De Sypel al sinds 2012 een huuroverkomst met de gemeente Harderwijk had gesloten, verzette zich tegen de opzegging van de huurovereenkomst, omdat hij het niet eens was met de – in zijn ogen – ‘niet-gerechtvaardigde opzeggingsgronden’.

Het conflict leidde ertoe dat Te Pas in juni van dit jaar werd gedagvaard om te verschijnen op de zitting van de rechtbank Gelderland. In november vond de mondelinge behandeling van de rechtszaak plaats. Tijdens die zitting werden de standpunten van zowel de gemeente als van Sportcafé De Sypel toegelicht en behandeld. Uiteindelijk besloot de kantonrechter om de vorderingen van de gemeente af te wijzen, wat erop neerkomt dat de huurovereenkomst tussen gemeente en Te Pas in stand blijft.

Te Pas is blij met de uitspraak van de rechter: “Ik wil iedereen die zijn steun heeft betuigd tijdens deze bijna twee jaar lang slepende zaak danken voor zijn of haar betrokkenheid en vertrouwen in mij. Ik ben opgelucht dat de kantonrechter mij volledig in het gelijk heeft gesteld. Verder hoop ik van harte dat de gemeente, zoals de kantonrechter heeft voorgesteld, bereid is om ‘het gezamenlijk belang verder te onderzoeken en de verhoudingen te normaliseren’”.

Bij de gemeente beraadt men zich momenteel op de uitspraak van de rechtbank, die natuurlijk niet tot het gewenste effect heeft geleid, namelijk ontbinding van de huurovereenkomst met Te Pas. “De gemeente streeft naar de beste dienstverlening voor al haar gebruikers van het sportcomplex”, zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. “Ons doel is en blijft om een passende dienstverlening daarvoor te verlenen, ongeacht wie de exploitatie uitvoert”.