Europees –en Nederlands Record voor Lisa Kruger op alternatieve WK wedstrijd

Begin Oktober zouden voor Lisa Kruger de Wereld Kampioenschappen Parazwemmen plaats vinden in Mexico-City. Vanwege de ernstige aardbevingen aldaar werd dit WK helaas voor de 600 deelnemende zwemmers uitgesteld. Door de inzet van vele vrijwilligers heeft de KNZB een vervangende wedstrijd kunnen organiseren in Eindhoven, waarin de Nederlandse Paralympische ploeg hun goede vorm kon tonen. 

In het Pieter v d Hogenband zwemstadion bleek op 3, 4 en 5 oktober Lisa Kruger op alle slagen in topvorm te zijn.

Op alle vier de gezwommen afstanden zwom zij in de prijzen en wist zij een Nederlands record en een Europees record binnen te halen. Drie dikke persoonlijke records konden aan haar lijst worden toegevoegd.

Op dag éém zwom Kruger, in een niet geheel vlekkeloze race, op de 100 meter schoolslag toch ruim 1 seconde onder haar eigen Wereld record (Van 1.15,47 naar 1.14,43). Echter zwom teamgenoot Chantalle Zijderveld in dezelfde handicapklasse naar een nieuw Wereldrecord in 1.13,77.

Op dag twee ging er een streep door het oude Nederlands record op de 100 meter vrije slag, waarin Lisa Kruger in 1.01,04 het oude record van oud-paralympisch kampioene en “ZwemNederlander” Summer Mortimer overnam. Op de 100 meter rugslag zorgde Kruger voor een beste seizoenstijd met 1.09,38.

Tijdens de derde en laatste wedstrijddag liet all-rounder Kruger haar veelzijdige progressie zien en zorgde zij voor een wel heel onverwachte uitslag. Op de 200 meter wisselslag ging een hap van bijna vier seconde uit haar persoonlijke record en dat bleek goed genoeg voor een Europees Record! Waar het oude record op naam van de Russische Ryabova op 2.30,71 stond, maakte Kruger hier 2.28,94 van.

In drie dagen tijd lukte het, de in bloedvorm verkerende, Lisa Kruger om op al haar vier gezwommen afstanden op plek twee van de Mondiale ranglijst te komen.

Op 27 november zullen in Mexico-City de uitgestelde Wereld Kampioenschappen alsnog plaatsvinden. Kruger zal met de  Nationale Paralympische ploeg definitief niet afreizen naar Mexico. De kans op mondiaal eremetaal is dan ook uitgesloten. De kosten  en moeite die bij een goede voorbereiding komen kijken van een WK op hoogte (Mexico-City ligt op 2400 meter), zijn simpelweg niet nogmaals op te brengen. Op naar de Europese Kampioenschappen 2018 in Dublin!