Eten, bewegen, passen en meten (column)

Mijn facebook en Instagram staan  vol met gesponsorde plaatjes van sportscholen en superfitte mamma’s.  

De koppen schreeuwen: ‘BEN JIJ AL KLAAR VOOR DE ZOMER?’ Qua uitzet? Bijna. Nog een tweepersoons slaapmat en een skottelbraai en we kunnen gaan. Qua lijf? Uh. Nee.

Ik ben heus wel gezegend met goede genen en als ik op mijn moeder lijk, pas ik de vijftig gepasseerd nog steeds in een maat 38, maar strak is het allemaal niet meer. Daar kan ik mijn twee zonen de schuld van geven, maar dat is niet eerlijk. Ik ben namelijk ook negen van de tien keer te moe om te sporten en te laf om eens echt goed naar mijn eetpatroon te kijken. Mijn vage vermoeden? Iets teveel suiker, verzadigd vet en iets te weinig eiwit en Omega3. Dat verklaart dan ook weer die moeheid.

Ik ben net iets te nuchter om er goed van te balen dat het niet meer is zoals het ooit was. Dat mijn bovenarm nog even doorgaat als ik al lang gestopt ben met zwaaien.

Toch ga ik er na de zomer, in tegenstelling tot de rest van vrouwelijk Nederland die het afgelopen half jaar aan het zwoegen is geweest, maar eens bewust mee bezig. Met eten en bewegen. Passen en meten. Ik ga daar dik geld voor betalen, want anders doe ik het toch niet. Zoveel zelfkennis heb ik in die 33 jaar wel opgedaan.

Maar eerst? Heerlijk kamperen in Frankrijk, met kaas, wijn en bikini, als ik er nog in pas. Zo niet? Snel een nieuwe kopen. 

Petronella Polinder