Essentiële winkels mogen 2e Kerstdag tóch open in Harderwijk

Door Harry Schipper – Essentiële winkels mogen in Harderwijk aankomende zondag, tweede Kerstdag, ’s middags tóch open zijn.

Dat danken ze aan een ruime meerderheid van de Harderwijkse gemeenteraad, die donderdagavond voor een motie stemde van VVD, mede ingediend door Harderwijk Anders, D66 en PvdA, om aan essentiële winkels tussen twaalf en zes uur vrijstelling te verlenen om open te mogen zijn.

Harderwijkse ondernemers hadden bij raadsleden van de VVD aan de bel getrokken dat zij Tweede Kerstdag, dat dit jaar op een zondag valt, niet open mogen zijn. De raadsleden ontdekten dat er al een aantal ingediende aanvragen tot vrijstelling door de gemeente waren afgewezen. Er bleek onder de winkeliers bovendien onduidelijkheid te bestaan over de vraag welke openingstijden er voor hen golden op feestdagen. De winkeliers verkeerden in de veronderstelling dat ze op Tweede Kerstdag gewoon open mochten.

“Nu door corona er door de regering een lockdown is ingesteld en alleen essentiële winkels nog op zondag open mogen zijn werd het allemaal nóg onduidelijker, omdat normaal gesproken supermarkten en bouwmarkten elke zondag open mogen zijn”, zo laat VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg weten. “Maar aankomende zondag mag dat dus juist weer niet, omdat het dan Tweede Kerstdag is”.

De getroffen winkeliers wijzen naar de gemeentelijke website, waar ze tegenstrijdige informatie over de openingstijden lezen. Daar zijn ze erg ontevreden over, stelt de VVD-voorman dan ook in de motie. Doppenberg: “Juist in deze coronatijd is het wenselijk het aantal bezoekers te spreiden over zoveel mogelijk momenten en een extra sluitingsdag kan leiden tot toenemende drukte voor en na de feestdagen, wat onwenselijk is met de huidige omstandigheden omtrent corona”.

Doppenberg stelde daarom voor om in elk geval de supermarktondernemers zelf de keus te geven of ze open of dicht willen zijn op deze zondagmiddag. “En ze vragen ook om standaard ontheffing te verlenen op de regel dat ‘wanneer een koopzondag op een feestdag valt winkels niet open mogen”. Die toezegging wilde het college van B en W niet eerder doen dan nadat eerst de juridische gevolgen daarvan zijn onderzocht, zo liet wethouder Bert van Bijsteren weten.

De raadsfracties van SGP en ChristenUnie stemden tegen de vrijstelling. De SGP omdat daarmee ‘tegen Gods woord en wetten ‘ wordt ingegaan, die zondagsrust voorschrijven. De ChristenUnie omdat ‘het weer een uitbreiding is op de al bestaande uitzonderingen’ voor openstelling van winkels.