Ermelo krijgt een Boterlap

Ze hebben er zin in, Jan-Andries van Bentum en Gert Boonen staan op het punt om De Schout van Ermel om te turnen in De Boterlap. Het is al een beproefd concept in Harderwijk en Ermelo is er nu ook rijp voor.

De naam Schout van Ermel verdwijnt na zeventien jaar van de gevel. Een bewuste keuze van eigenaar Gert Boonen

Boonen, weliswaar een Harderwijker, maar met Ermelose roots , is dertien jaar geleden met zijn compagnon Omar Dahak, in Harderwijk De Boterlap begonnen. Vier jaar geleden ontstond het eerste zakelijke contact tussen de beide horecamannen wat uiteindelijk resulteerde in een overname van De Schout door Boonen.

Jan-Andries van Bentum blijft in de zaak werken als gastheer. Jan Andries van Bentum (55) is gepokt en gemazeld in de horeca. Ooit, lang geleden begonnen in Nicky’s Inn, begon hij daarna in 1986 Twinns. In 1989 startte hij de restaurantketen Fat Alice met zaken in Ermelo, Nunspeet, Putten en Zeewolde. Tussendoor ‘deed’ hij nog Oma’s Café en verkocht deze aan… jawel, Gert Boonen.

De mannen kennen elkaar dus al heel wat jaren. In 2001 begon Van Bentum met De Schout van Ermel. In de loop der jaren heeft hij heel wat aangepakt, zo was er achter alleen een tuin, in de kelder alleen een biljartzaal en geen terrassen aan beide zijden. Er stond zelfs nog een oude lindenboom voor het pand, die echter bij een storm omwaaide. Van Bentum begon met een, voor Ermelo, nieuw concept: tapas. Hij besloot vorig jaar zich te concentreren op wat anders, immers ‘iedereen’ deed ondertussen tapas. Het werd een grillconcept vanaf de Green Egg en De Schout werd er volledig voor verbouwd.

Terras Top 100

Niet alleen Van Bentum is een echte horecaman, ook Boonen voelt zich als een vis in het horecawater. Na Oma’s Café - ik heb het maar vier jaar gedaan, maar iedereen heeft het er nog over - ging hij naar Discotheek Champagne in Harderwijk. Dertien jaar geleden opende hij De Boterlap.

De Boterlap won in 2009 de Terras Top 100 en herhaalde dit weer in 2013. Als je in de tien jaar dat de Terras Top 100 bestaat, twee keer eerste wordt, heb je wel wat in je mars. Voormalig sterrenchef van Het Nonnetje Omar Dahak werd chef en compagnon en het concept werd aangepast: een keuken met kwalitatief goede verse producten met als basis de houtskoolgrill. Boonen: ,,We draaien al dertien jaar een goedlopend concept en ik vind dat dit zeker ook in Ermelo op z’n plaats is.’’ Het wordt een brasserieconcept, wat voornamelijk bestaat uit een Grand Café, restaurant en terras. ,,Dat terras gaat flink gebruikt worden, vooral door stappers.

Het wordt ‘eerst een terrasje bij De Boterlap’ en daarna stappen,’’ vult Van Bentum aan. De tapas zal van de kaart verdwijnen maar dat zal zeker geen gemis zijn. Het restaurant heeft vooral à la carte met veel verse vlees en vis van houtskool. De keuken zal worden aangepast en het enige wat blijft is de houtskool. Boonen: ,,Het wordt een uitgebreide kaart wat zich onderscheid in Ermelo waarbij we uitgaan van twee factoren: aandacht, en daar is Jan-Andries voor, en kwaliteit. En dat doet Omar met z’n brigade in de keuken.’’

Ossewit

,,Er wordt gegrilld op houtskoolbriketten - dat is een dingetje van Omar, heeft hij zelf uitgedokterd - en alles is vers en van hoge kwaliteit. We halen verse friet van aardappels uit de polder en deze wordt voorgefrituurd in ossewit. Daarna afgebakken in arachide-olie, met nog wat kruiden. Dan heb je in ieder geval een frietje die anders is dan anders,’’ vertelt Boonen enthousiast. ,,Verder serveren we brood van Menno, verschillende crostini’s en zelfs oesters en kreeft. De kreeft gaat uiteraard ook op de grill. Dat wordt iets nieuws in Ermelo en Harderwijk.’’

Boonen heeft zin om op deze plek in Ermelo te gaan ondernemen en heeft volop ideeën. Zijn opa en oma (Van Bentum) hadden een banketbakkerij in Ermelo, de fietsenzaak aan de Fokko Kortlanglaan is ook familie dus hij is blij in Ermelo weer iets neer te kunnen zetten. ,,Overigens, het kan ook zo maar zijn dat wij in de verte familie van elkaar zijn,’’ lacht Jan-Andries van Bentum. De officiële opening van De Boterlap in Ermelo is gepland op 15 maart 2018.

Boterlap Ermelo


Bron en foto: Ermelo van Nu