Er staat nog veel op het spel nu finale Eredivisie nadert

De zon schijnt en de avonden worden langer. Dat betekent maar één ding: het voetbalseizoen zit er bijna op. Hoewel er nog maar een handvol wedstrijden te spelen zijn, staat er nog veel op het spel en staan nog veel vragen open. Welke club mag de trofee mee naar huis nemen? Wie wordt topscorer? En wie zal degraderen? Er is nog veel onbeslist ook al is het einde in zicht. Wij maken de analyse. 

Wordt Ajax voor het vierde seizoen op rij kampioen? 

Ajax is al jaren favoriet en dat is dit jaar niet anders. Maar de laatste Eredivisie wedstrijden zullen bepalend zijn. PSV volgt Ajax als een schaduw. Het is heel spannend. Zaterdag wonnen zowel Ajax al PSV maar het was op het nippertje. Ajax heeft dus nog steeds vier punten meer dan PSV en mag nog één keer verliezen om de titel binnen te halen. Op 8 mei spelen de Amsterdammers nog één topper tegen AZ in Alkmaar. Al is de uitwedstrijd tegen Vitesse op 15 mei ook niet te onderschatten. Het programma van PSV ziet er lastiger uit met een uitwedstrijd tegen Feyenoord op 8 mei. PSV kan Eredivisie alleen winnen als Ajax minstens twee keer verliest in de komende wedstrijden en het zelf alles wint. 

Sebastien Haller topscorer 2021-2022?

Volgende vraag is wie de topscorer in de Eredivisie wordt dit seizoen. Grootste kanshebber is Sebastien Haller van Ajax met twintig doelpunten op zijn palmares. Hij wordt gevolgd door Guus Til van Feyenoord, Jesper Karlsson van AZ Alkmaar en Ricky van Wolfswinkel van FC Twente die alle drie vijftien keer scoorden. Ajax kon al 21 keer de topscorer van de Eredivisie leveren, PSV 19 keer. De eerste speler die topscorer werd in Eredivisie was Coen Dillen. In 1956-1957 scoorde hij voor PSV liefst 43 keer. Geen andere speler heeft tot dusver dat aantal overtroffen. Topscorer aller tijden is Willy van der Kuijlen. Hij scoorde in Eredivisie in totaal 311 doelpunten. Van der Kuijlen maakte deze goals voor MVV en PSV. Het leverde hem drie keer de titel op van topscorer van Eredivisie.  

Voor wie valt het doek?

Wordt er aan de top nog hard gevochten voor de titel, dan leveren ook de clubs onderaan het klassement nog een bittere strijd tegen de degradatie. Terwijl FC Emmen zich opmaakt voor een terugkeer naar Eredivisie en ook FC Volendam goed op weg is, proberen Sparta, PEC Zwolle en Willem II van die vervelende zeventiende en achttiende plaats af te geraken. Dat is nog mogelijk. Sparta heeft 25 punten, PEC Zwolle en Willem II hebben allebei 26 punten, RKC Utrecht 28 punten en Fortuna Sittard 29 punten. PEC treft helaas nog Ajax en PSV maar gelukkig ook RKC en Sparta. Het wordt in ieder geval geen makkelijke klus voor PEC Zwolle. Ook Willem II neemt het op 1 mei op tegen PSV. Sparta heeft tegen AZ nog een moeilijke wedstrijd in het vooruitzicht. 

Op zondag 15 mei is het de laatste speeldag van de Eredivisie. 

Football foto Pixabay
(Foto Pixabay)