Er komt tóch een brug naar het Strandeiland in Harderwijk

Door Harry Schipper – Er komt alsnog een brug naar het Strandeiland, zo hebben B en W afgelopen week besloten.

Behalve een vaste houten brug, komen er in het gebied De Wellen ook zitelementen met smart city-technologie, een urinoir én een periscoop waarmee geïnteresseerden een blik kunnen werpen in de overkluisde stadsbeek Sypel

Aanvankelijk bestond er in de tijd dat de plannen voor het Strandeiland vorm kregen al een plan om dat eiland met de wal te verbinden met een houten ophaalbrug. Maar rond de aanleg bleek dat plan te kostbaar en was er te weinig geld. Gekozen werd toen voor een vaste dam.
Al snel bleek dat er in de hoek waar inmiddels een grote steiger met terras is gerealiseerd zich veel vuil ophoopte, met stankoverlast tot gevolg. Ook verzandde het water in die hoek. Als daar nu een brug wordt gebouwd zijn behoren die problemen grotendeels tot het verleden, omdat het water er onderdoor kan doorstromen naar de Strandhaven.

B en W vragen de gemeenteraad behalve geld voor de brug ook geld voor een periscoop.  Daarmee wil het college de historische overkluizing van de stadsbeek – ‘een bijzonder stukje geschiedenis van Harderwijk’ – voor iedereen zichtbaar maken.

Door de grote vraag naar zitgelegenheid op De Wellen willen B en W als aanvulling op de huidige zitmogelijkheden ook zitelementen met smart city-technologie toevoegen. Volgens wethouder Jeroen de Jong moeten we dan denken aan bankjes met vandalismebestendige zonnepanelen en daaraan gekoppelde accu, waarmee je je smartphone kunt opladen en de omgevingsverlichting kunt bedienen. Er zitten ook sensoren in, waarmee je bijvoorbeeld fijnstof kunt meten.

Als oplossing voor het wildplassen, dat door de populariteit van De Wellen veel vaker dan voorheen voorkomt, wil het college een zogenaamde ‘Harderwijkse plaskrul’ tussen de stadsmuur en het fietspad plaatsen. De plaskrul is een eigentijds vormgegeven urinoir.
Hoeveel geld de voorgenomen maatregelen gaan kosten wordt nog even niet bekendgemaakt, omdat het werk eerst moet worden aanbesteed. De raadsleden zijn wel op de hoogte van de geraamde kosten.

Brug De Wellen Strandeiland Harderwijk
Urinoir De Wellen Harderwijk
Riool inkijk De Wellen Harderwijk
(impressie)