Einde kostendelersnorm in Harderwijk

Door Harry Schipper – De zogeheten kostendelersnorm, waarbij de gemeente een bijstandsuitkering kort als er thuiswonende kinderen (tot 27 jaar) in hetzelfde huis wonen die geld verdienen of ook een uitkering ontvangen, wordt afgeschaft.

Nu het kabinet heeft besloten om de kostendelersnorm tot 27 jaar vanaf volgend jaar landelijk helemaal af te schaffen, doen B en W van Harderwijk een oproep aan inwoners waarbij sprake is van een schrijnende situaties zich te melden, om hen vervolgens maatwerk aan te bieden

Dat staat in een brief die het Harderwijkse college van B en W deze dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De Harderwijkse raad nam vorig jaar op 2 december al een motie aan waarin het college werd opgeroepen om huishoudens met meerdere generaties waarop de kostendelersnorm van toepassing is te beschouwen als ‘schrijnende situaties waarvoor de beleidsvrijheid in de participatiewet kan worden ingezet’. Een soortgelijke motie werd min of meer herhaald op 17 februari van dit jaar.

B en W kwamen in maart al met het antwoord dat de uitvoeringsinstantie Meerinzicht in voorkomende gevallen maatwerk kan toepassen. En de gemeentebestuurders beloofden toen ook om te kijken naar de gemeenten Tilburg en Rotterdam, die voorop zouden lopen op een verruiming van de kostendelersnorm.

Harderwijkse ambtenaren hebben inderdaad informatie hierover opgevraagd bij Rotterdam. Daaruit bleek dat er helemaal geen beleidsregel was gemaakt om huisgenoten van 21 tot 27 jaar niet meer mee te laten tellen voor de hoogte van de uitkering van hun medebewoners. Wel wordt ook daar het nodige maatwerk toegepast, maar alles binnen de geldende wetgeving.

Nu landelijk de kostendelersnorm wordt afgeschaft, lijken daarmee de grootste zorgen van de Harderwijkse politici min of meer voorbij. Ouders die een bijstandsuitkering krijgen, worden niet langer meer gekort als ze inwonende kinderen hebben tot 27 jaar die een inkomen verdienen of een uitkering ontvangen.

Volgens B en W wordt er in Harderwijk maatwerk toegepast voor inwoners die in de knel komen door toepassing van de kostendelersnorm. Maar, zo laten B en W meteen ook weten: ‘verzoeken van inwoners waarbij sprake is van een schrijnende situatie zijn tot op heden nog niet ingediend’. “Wanneer zulke verzoeken worden ingediend, zullen deze op passende wijze door Meerinzicht worden beoordeeld. We zullen”, zo belooft het college verder, “de bij ons bekende potentiele doelgroep actief benaderen en daarnaast roepen we inwoners waarbij dit van toepassing is op om zich te melden bij Meerinzicht”.