Eerste van Hierden speelt vandaag eerste wedstrijd zonder Peter Epe

Trainer van het eerste elftal, Peter Epe is afgelopen dinsdagavond op non-actief gesteld door het bestuur van VV Hierden. Voor hem kwam het als een volslagen verrassing. “Na afloop van de training stond de voorzitter Ivo Janssens bij het hek, of ik mee wilde komen naar de bestuurskamer. Daar zaten vier bestuursleden. 

Er werd me meegedeeld dat dit mijn laatste training was geweest en dat ik op non-actief werd gezet. Argumenten werden niet gegeven, signalen vooraf zijn er niet geweest. Voor mij kwam het als een volslagen verrassing.”

Het bestuur van VV Hierden laat bij monde van Joop Huisman, bestuurslid voetbalzaken, weten: “Wij hebben hem ontheven van zijn taken bij het eerste elftal omdat er geen chemie meer is tussen hem en de spelersgroep. We hoopten dat dit zou keren naar een gunstige situatie, maar het werd de laatste weken van kwaad tot erger.” Het spel en het geloof in de speelwijze zou bij een belangrijk deel van de spelersgroep steeds minder zijn geworden. “Uit de laatste zeven wedstrijden hebben we één punt gepakt. De spelersgroep heeft heel duidelijk aangegeven niet verder met hem te kunnen en te willen. Met zulke duidelijke signalen heb je geen keus meer. Dan moet je als bestuur een beslissing nemen in het clubbelang.” Huisman geeft aan respect te hebben voor Epe.  “En voor zijn staat van dienst en wij vinden dat hij goed werk heeft geleverd. We betalen zijn salaris netjes door tot het eind van het seizoen.”

Epe zegt later op social media pas van de beweegredenen te hebben gehoord. “De chemie is over en de spelersgroep had aangegeven niet meer met mij verder te willen of kunnen. En dat geloof ik niet. Ik geloof niet dat de voltallige spelersgroep niet met mij verder wil. De chemie was vijf jaar lang  goed. A1 werd kampioen, het eerste is gepromoveerd na vier hele goede seizoenen. Dit jaar speelden we voor het eerst in de eerste klasse. Natuurlijk is dat moeilijk en natuurlijk verlies je dan ook een paar wedstrijden. We hebben lastige tegenstanders, er zijn veel betaalde spelers in de andere teams. En dan is de chemie over? Ik geloof dat niet. Je wint met elkaar en je verliest met elkaar. In mijn ogen is dat geen reden om de trainer aan de kant te zetten.”

Aanvoerder Brian Klaassen laat weten dat de tegenvallende resultaten zeker meespelen in de verslechterde chemie tussen trainer en spelers, maar dat die niet de hoofdreden zijn voor het vertrek van Epe. “Er zijn de afgelopen tijd wat voorvallen geweest waarover ik niet verder in details wil treden. Uit de gesprekken met de spelers bleek dat het niet meer klikte tussen de spelersgroep en Peter. Dan moet er wat veranderen, en ik hoop dat dit het gewenste schokeffect gaat geven zodat we met VV Hierden in de eerste klasse blijven.” Klaassen heeft zeker niets tegen de persoon Peter. “Ik wil hem heel erg bedanken voor de afgelopen jaren, wat sportief gezien voor de vereniging goede jaren zijn geweest. Peter is als persoon zijnde een goede vent, alleen op dit moment niet meer de juiste persoon op de juiste plaats.”

Of de tegenvallende resultaten vooral de trainer zijn aan te rekenen, kan Klaassen kort zijn. “Ten eerste vind ik dat wij als spelersgroep ook meer moeten brengen. In de tweede klasse was de weerstand een stuk lager en wonnen we de wedstrijden vrij gemakkelijk. Nu verliezen we een aantal wedstrijden en dan zie je dat het vertrouwen daalt, wat logisch is. Toch blijft de trainer altijd eindverantwoordelijk en een hele selectie vervangen is niet mogelijk midden in een seizoen.”

Niet alle spelers waren voor het vertrek van Epe. “Ik vind dat we ook meer naar onszelf moeten kijken, we kunnen beter presteren als team. We moeten bij de tegenvallende resultaten niet alleen naar de trainers kijken, maar naar het collectief”, zegt basisspeler Ali Akachar. Hij begrijpt het besluit van het bestuur wel, omdat de chemie inderdaad niet is zoals die geweest is. “Maar de trainers, zowel Epe als Timmer, hebben het verdiend samen het seizoen af te maken. Ik weet niet of het terecht is dat Epe de dupe wordt van de verslechterde chemie. Ik geloof dat we daarin ook naar onszelf moeten kijken.” Akachar had graag gezien dat Epe het seizoen gewoon had af kunnen maken en daarna door de voordeur naar buiten had gekund. “Een waardiger afscheid. Dat had ik hem graag gegund.”

Epe zit dit weekend thuis, zonder team om te coachen. “En ik ga de tijd ook gebruiken om even bij te komen. Het was best een mokerslag en ik heb er slecht van geslapen. Maar ik laat het er niet bij zitten, want ik geloof niet dat de slechte chemie de reden is voor mijn vertrek. Ik ga er alles aan doen om de waarheid boven tafel te krijgen, want ik wil graag terug komen om het seizoen af te maken.”