Eerste rupsennesten worden verwijderd

De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor veel overlast. De haren van deze rups zorgen voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk!

Om deze rupsen op een natuurvriendelijke manier te bestrijden zijn ook dit jaar langs de (oude) Zuiderzeestraatweg en Tweede Parallelweg in totaal 110 nestkasten voor mezen geplaatst in samenwerking met organisatie Mees & Rups. Mezen zijn namelijk dol op deze jonge, onbehaarde rupsen. Eén nest mezen (met 8-10 jongen) kan wel zo’n 550 rupsen per dag consumeren!

Hiermee zijn we uiteraard niet van alle eikenprecessierupsen af. Vanaf de eerste week van juni laat de gemeente Harderwijk de eerste nesten van de eikenprocessierupsen verwijderen. De nesten zijn voornamelijk gesignaleerd in bomen in het buitengebied. Aannemersbedrijf Loohorst uit Ermelo zuigt de nesten op met een grote stofzuiger en vangt het op in speciale zakken. Na het opzuigen worden de verwijderde rupsrestanten verbrand zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. Vanaf april en begin mei komen de rupsen uit de eitjes. In groepjes komen de rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen. Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 brandharen die met het blote oog niet te zien zijn.

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Er kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Aannemersbedrijf Loohorst houdt de bomen goed in de gaten, zodat ze precies weten waar de rupsennesten zich bevinden. Op gemeentegrond laat de gemeente zoveel mogelijk nesten weghalen zodat de overlast beperkt blijft. Ziet u een nest in een boom welke op gemeentegrond staat? U kunt dit melden via Snel Herstel.

Heeft u zelf last van (nesten van) de eikenprocessierups in uw tuin? U kunt hiervoor een erkend bedrijf inschakelen, de kosten zijn dan voor eigen rekening.

Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD, team Medische Milieukunde, tel. 088 4433 000 of www.ggdgelre-ijssel.nl. Voor informatie over bestrijding en het melden van de nesten op gemeentegrond kunt u contact opnemen met de gemeente, Snel Herstel, tel. 411 333 of [email protected].