​Eerste exemplaar “Wandelen door historisch Harderwijk” uitgereikt

Unieke tekeningen en korte, treffende teksten zijn de smaakmakers van een uiterst verzorgd boekje over de geschiedenis van Harderwijk. (Bekijk ook de video!)

Wandelen door historisch Harderwijk is een inspirerend naslagwerk voor iedereen die niet alleen een leuke route door deze Hanzestad aan de vroegere Zuiderzee wil lopen, maar ook oog heeft voor details van monumenten en straten die deze tour juist een extra dimensie geven.

Toen architect Frans Malschaert eind 2018 in Harderwijk kwam wonen, werd hij al snel gegrepen door de charme van de historische binnenstad met zijn middeleeuws stratenpatroon. Hij gebruikte zijn tekentalent om zesentwintig sfeervolle tekeningen te maken van opmerkelijke monumenten en straten in het ‘gouden hart’ van de stad.

Heerlijk Harderwijk zag direct de meerwaarde van deze fraaie zwart-wittekeningen. Stadshistoricus Liek Mulder werd gevraagd bij deze tekeningen teksten te schrijven. De toevoeging van historische foto’s en details van monumenten, maken dit boekje tot een soort minigeschiedenis van Harderwijk.

De wandelroute start op de Markt, in het hart van de stad. Daar wordt de aandacht getrokken door de opmerkelijke neoklassieke gevel van wat het Oude Stadhuis is gaan heten. Al bijna veertig jaar is het Huis van de Stad namelijk aan de Havendam gevestigd. Wat zich niet iedereen realiseert, is dat zich achter die merkwaardige gevel onder andere een bijzondere raadzaal bevindt, in de jaren 1726-1728 onder meer voorzien van uniek goudleerbehang. Zonder overdrijving kan worden gesteld dat deze zaal cultuurhistorisch een van de fraaiste van Nederland is.

Zo staat deze wandelgids bol van interessante wetenswaardigheden, ook de moeite waard om thuis of op een van de vele terrassen van de stad nog eens door te nemen. Het bijzondere van een stad als Harderwijk is die historische binnenstad, niet alleen gestoffeerd met tal van monumenten, maar ook barstensvol bedrijvigheid. Feitelijk een eigentijds openluchtmuseum, volop in bedrijf met eenentwintigste-eeuwse activiteiten. Dat is ook de reden dat honderdduizenden mensen hier maar al te graag verblijven. Het boekje is vanaf woensdag 15 juli te koop bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in het “Oude Stadhuis” aan de Markt in Harderwijk.