Eerst ‘Greenpee’, dan nieuw toilet op De Wellen ‘ook voor vrouwen en mindervaliden’

Door Harry Schipper – In plaats van een ‘plaskrul’ langs het Wellenpad tegen de stadsmuur aan, komt er op - of vlakbij - De Wellen een openbare toiletvoorziening, waar zowel mannen, vrouwen als minder validen terecht kunnen.

Totdat het openbare toilet is gebouwd en gereed is, komt er op De Wellen zolang een tijdelijke oplossing, waarschijnlijk een circulair en ook verplaatsbare ‘Greenpee’

De plaskrul vinden de meeste raadsleden wel een erg dure oplossing voor een urinoir, waarmee B en W dachten een oplossing te hebben gevonden om wildplassen tegen de stadsmuur en in de aangrenzende Blauwverversteeg tegen te gaan. Zo’n plaskrul moet bovendien op de riolering worden aangesloten, waardoor de kosten oplopen naar zo’n dertigduizend euro.

Edwin Enklaar van Harderwijk Anders stelde daarom voor om in plaats van een plaskrul een Greenpee te plaatsen. Een Greenpee, een combinatie van een urinoir en een plantenbak, leek hem een veel goedkoper alternatief. Ook al, omdat zo’n urinoir niet op het riool hoeft te worden aangesloten; de urine wordt omgezet in fosfaatvrije biologische meststof dat voor groenperken gebruikt kan worden.

Dat vonden ook de raadsfracties van ChristenUnie, D66 en GroenLinks die samen met Harderwijk Anders daarvoor een wijzigingsvoorstel indienden op het besluit om De Wellen te verrijken met ‘smart’ meubilair en een periscoop waarmee geïnteresseerde inwoners en toeristen een kijkje kunnen nemen in de overkluisde stadsbeek. Die komen er dus, maar in plaats van de plaskrul komt er nu dus ‘een tijdelijk en circulair alternatief, waarbij te denken valt aan het concept Greenpee’.

De andere raadsfracties stemden ook voor het alternatief voor de plaskrul. De tijdelijke voorziening die het wildplassen moet tegengaan, blijft totdat er in of nabij De Wellen een volwaardig toilet is gerealiseerd. Zo’n toiletvoorziening is al gerealiseerd in het nieuwe havenkantoor op de hoek van de boulevard en de Havendam, maar dat is straks niet zeven dagen per week vierentwintig uur per dag open.

Op voorstel van ChristenUnie-raadslid Ilonka Donker-Jak en met steun van de fracties van Harderwijk Anders, CDA, PvdA, Gemeentebelang en VVD komt er daarom voor 1 september volgend jaar ook bij De Wellen zo’n toilet, maar dan met een continue openstelling. In mei beslist de raad over een voorstel hiertoe dat B en W moeten voorbereiden.

Urinoir