Eerbetoon aan Harderwijks verzet: - Wilhelm Wynants; van kleermaker tot verzetsheld

Ingezonden door Bert Holleman - Tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog staan we stil bij mensen die zich verzetten tegen de Duitse bezetting. Niet iedereen durfde dat, maar wie het wel deed, toonde moed. Wilhelm Wynants was zo iemand: een kleermaker met een geweten.

Wilhelm Wijnants

Geboren in Kevelaer, Duitsland, verhuisde Wynants in 1932 naar Nederland

In 1937 opende hij een kleermakerij in Bussum en trouwde een jaar later met de Duitse Kathy Ophey. Het stel kreeg zes kinderen, waarvan drie na de oorlog in Harderwijk werden geboren. In 1942 werd Wilhelm opgeroepen voor dienst in het Duitse leger. Hij werkte als kleermaker bij de Wehrmacht op Stellung Hase, een radarstation van de Luftwaffe in Harderwijk. Deze basis signaleerde geallieerde vliegers boven Nederland en speelde een belangrijke rol in de Duitse verdediging. Tegenwoordig herinneren enkele betonnen fundamenten nog aan deze geschiedenis.

Achter de schermen
Achter de schermen werkte Wynants samen met het Nederlandse verzet. In het geheim gaf hij informatie over Duitse wapens en troepenbewegingen door aan verzetslieden als Visser en Van Poelgeest. Zijn bijdrage hielp de geallieerden bij strategische keuzes.
Na de oorlog werd hij, zoals veel Duitsers in Nederland, ondervraagd. Al snel bleek dat hij fel tegen het nazisme was. Verzetsleider G. de Vos bevestigde in 1947 dat Wynants “volledig Nederlands in zijn denken en doen” was. Na de oorlog vestigde hij zich in Harderwijk, waar hij zijn kleermakerij voortzette aan de Oranjelaan en later aan de Luttekepoortstraat. Daar begon hij ook een winkel, die uitgroeide tot een bekend adres en eind jaren ’60 opende hij een tweede filiaal in Nunspeet. Na jaren droeg hij de zaken over aan zijn dochters en schoonzonen. Zelf trok hij zich terug in Vierhouten, waar hij in 1974 overleed. De winkel in Harderwijk bleef tot eind jaren negentig in de familie en is nu in gebruik door de Rabobank.

Monument
Op 3 oktober 2024 werd er een monument onthuld op het terrein van de voormalige basis Stellung Hase. Alle kinderen van Wilhelm waren aanwezig bij dit bijzondere moment. Het monument is vrij te bezichtigen in de natuurtuin aan het einde van de Stadsweiden, bij het Zeepad/Palmbospad.

Wilhelm Wynants was meer dan een kleermaker. Hij was een man die zijn geweten volgde en het risico durfde nemen. Zijn verhaal herinnert ons eraan dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Stellung Hase Harderwijk