Eenmalig VAR in het amateurvoetbal ter gelegenheid van 100ste KNVB | ARAG FairPlay Certificering

Op zaterdag 27 mei reiken de KNVB en ARAG de 100ste Fairplay Certificering uit aan v.v. Hierden. Dit certificaat wordt uitgereikt aan clubs die een professioneel arbitragebeleid voeren. Ter ere van deze mijlpaal wordt er een bijzondere wedstrijd gespeeld: Namens v.v. Hierden neemt een combinatie-elftal het op tegen de Creators FC, een team bestaande uit influencers en bekende Nederlanders. 

En dat is nog niet alles: de VAR zal namelijk aanwezig zijn in Hierden, een eenmalig unicum in het amateurvoetbal!

De wedstrijd is in handen van betaald voetbalscheidsrechter Jochem Kamphuis, Jeroen Manschot zal optreden als VAR. Het arbitrage team wordt gecompleteerd door amateurscheidsrechters van v.v. Hierden. De aftrap is om 11.00 uur op het sportpark van v.v. Hierden.

KNVB | ARAG Fairplay Certificaat
Met het spelen van deze wedstrijd vragen ARAG en de KNVB aandacht voor het belang van scheidsrechters voor het voetbal. Scheidsrechters zorgen er samen met spelers en trainers voor dat wedstrijden sportief verlopen, waardoor het voor iedereen een plezier is om op het veld te staan. De opbrengst van de ticketverkoop voor de wedstrijd van Creators FC komt dan ook volledig ten goede aan arbitrage in het amateurvoetbal. Meer specifiek wordt hiermee een project opgestart waarmee jongeren een opleiding tot scheidsrechter kunnen volgen.
De overige 99 fairplay gecertificeerde clubs hebben ook een uitnodiging gekregen om deze bijzondere mijlpaal mee te vieren. Zij krijgen samen met de scheidsrechters van v.v. Hierden een presentatie van Jeroen Manschot over de VAR waarna zij samen de wedstrijd kunnen kijken.

Ambities arbitrage
In samenwerking met ARAG en de ARAG-gecertificeerde verenigingen wil de KNVB graag de uitdaging aangaan om het aantal wedstrijden dat gefloten wordt door een opgeleide scheidsrechter in Nederland te verhogen van 45% naar 60% in 2026. De KNVB wil de relatie met de ARAG-gecertificeerde clubs verder intensiveren door betere ondersteuning op maat te bieden en verenigingen helpen om de volgende stap te zetten in hun ontwikkeling. Ook zal de KNVB meer en beter gaan samenwerken met de gecertificeerde clubs op het gebied van opleidingen en een pilot gaan draaien om scheidsrechterscoördinatoren zelfstandig de spelbegeleiders/pupillenscheidsrechterscursus te geven binnen de club.

VAR vv Hierden