Een zinderend sloeproeispektakel bij 30 graden

Op zaterdag 10 juni vond de derde Haal-op-gelijk-in-Harderwijk plaats. De eerste versie in 2019 werd vanwege de erbarmelijke weersomstandigheden al snel omgedoopt tot De Hel van Harderwijk. De editie van 2023 deed daar weinig aan onder. 

Veertien sloepen streden onder helse temperaturen om een goede klassering in de wedstrijd over 13 kilometer

Vanuit de Stadshaven werden de roei(st)ers aangemoedigd door veel toeschouwers die speciaal voor de wedstrijd gekomen waren, maar ook door het publiek dat vanwege de Aaltjesdagen aanwezig was. Op het Wolderwijd konden de sloeproeiers rekenen op aanmoedigingen vanuit de pleziervaart. Na het eerste deel kwamen de sloepen weer door de Stadshaven. De onderlinge afstanden waren inmiddels al gewijzigd en sommige sloepen waren al ingehaald door anderen Ook tekenen van vermoeidheid en de uitwerking van de warmte waren al duidelijk zichtbaar op de gezichten van de roeisporters. Opgezweept door de stuurlui werd er toch weer vol ingezet op het tweede deel van de route.

In 1 uur en 23 minuten heeft de snelste sloep de finish bereikt. Roeisloep Zusje uit Rutten met 6 roeisters in knalroze shirts was de laatste sloep en heeft 1 uur en 57 minuten geroeid

De admiraal op het start/finish schip kon alle sloepen welkom heten en uitnodigen voor het, in de sloeproeiwereld bekende, afsluitende feestje. De flesjes koud water die door de organisatie vanaf de Dolfinariumburg in de sloepen werden geworden waren een welkome verrassing om even de ergste hitte kwijt te raken.

De in de thuiswateren roeiende sloep Jan van Schaffelaar eindigde in de middenmoot van de klassering. Speciaal vanwege het Hanzejaar is door Haal-op-gelijk-in-Harderwijk de Hanzecup wisseltrofee in het leven geroepen: een speciale cup waar alleen sloepen uit de Hanzesteden voor kunnen strijden. Dit jaar is deze trofee gegaan naar d’Isela uit Hattem.

Haal op Gelijk in Harderwijk
(Op de foto: verhitte stijd tussen vier sloepen bij het ronden van de boei)