Een thuis voor jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis in Harderwijk

Jaren hebben Agnes van Groeningen en andere ouders uitgekeken naar deze dag. De dag waarop Uwoon start met het bouwen van woonruimte voor jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis (ASS). 

Maandag 6 mei was het zo ver. De bouw van een bijzonder appartementengebouw aan de Handelsweg in Harderwijk is officieel gestart. Agnes van Groeningen: “Dit is echt een droom die werkelijkheid wordt.”

Er komen 9 zelfstandige appartementen voor jongeren in de leeftijd vanaf  20 jaar. Elk appartement heeft 1 slaapkamer en een eigen badkamer en toilet. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte van waaruit zorg kan worden verleend maar waar ook sociale contacten plaatsvinden. Het appartementengebouw is duurzaam en energiezuinig, heeft 3 woonlagen en een uitstraling die past in de buurt. Alle appartementen zijn inmiddels toegewezen. De bewoners krijgen in de zomer van 2025 de felbegeerde sleutels.
 
Zo zelfstandig mogelijkAgnes van Groeningen is voorzitter van stichting Nobass, een groep ouders die een fijne woonplek willen voor hun jongvolwassene kinderen met ASS. “Als ouders kijken wij uit naar het moment waarop onze kinderen zich in veiligheid en vertrouwen kunnen ontwikkelen en een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen opbouwen. Door met elkaar in een appartementengebouw te wonen, is de sociale omgeving minder bedreigend en kan vereenzaming worden voorkomen. Een goede plek om te wonen als vaste basis is zo belangrijk!”
 
Op jezelf maar ook samenEen eigen woonruimte is iets waar de jongeren al lang naar uitkijken. Door samen te wonen in een appartementengebouw krijgen zij de ruimte om op zichzelf te zijn én om samen met anderen te zijn. Agnes van Groeningen: “Ze ervaren dat ze niet de enige zijn met ASS. Omdat iedereen anders is wordt de begeleiding op iedere jongere individueel afgestemd.”
 
Hobbels op de wegDe bouw kwam moeizaam tot stand. Er waren hobbels op de weg. Even dreigde het helemaal te stranden door onder meer fors gestegen kosten. Maar Uwoon en Nobass wisten met hulp van de gemeente een landelijke subsidie te krijgen. Het plan werd aangepast, zonder dat dit ten koste ging van de woonkwaliteit.
 
Directeur-bestuurder Fleur Imming van Uwoon: “Ik heb er echt pijn in mijn buik van gehad dat het dreigde te mislukken. Ik ben zo blij dat gelukt is. Want dit is waarvoor wij als woningcorporatie bestaan: om mensen een woning te bieden die daar zelf niet de middelen voor hebben. Als wij dit niet bouwen, wie dan wel? Ik kijk uit naar volgend jaar zomer als we de bewoners hun sleutel mogen geven!”
 
Sponsors gezocht!
Stichting Nobass heeft geen eigen vermogen of vaste subsidies. De stichting is daarom bezig met het vinden van donateurs en sponsoren voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte. “Wij kunnen niet alles zelf financieren en hopen daarbij op steun van lokale bedrijven die ons een warm hart toedragen,” aldus Agnes van Groeningen.

Handelsweg Harderwijk
Fotobijschrift: Het graafwerk voor het leggen van de fundering is begonnen.