Een scheiding en je hypotheek

Als je gaat scheiden, heb je genoeg aan je hoofd. Los van emotionele beslissingen, moet je veel praktische knopen doorhakken. Een koophuis met een hypotheek maakt de situatie vaak nog ingewikkelder.

Jullie hebben samen een woning gekocht en besluiten uit elkaar te gaan.

Dan moet je beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Dit heeft ook gevolgen voor de hypotheek. Als jullie besluiten dat jij in het huis blijft wonen en je ex-partner ergens anders gaat wonen, dan komen hier een aantal zaken bij kijken.

Voldoende inkomen
Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beide salarissen. Als je alleen in de woning blijft, drukken deze lasten alleen op jouw salaris. Vraag je af of je voldoende inkomen hebt om de (nieuwe) hypotheek en bijbehorende vaste lasten te betalen. De geldverstrekker bepaalt of je de hypotheeklasten alleen kunt betalen. Mocht je alimentatie aan je ex-partner moeten betalen, dan beïnvloedt dit de hoogte van je nieuwe hypotheek.

Je ex-partner uitkopen
Voor het uitkopen van je ex-partner moet je de hypotheek laten aanpassen omdat de fiscale spelregels zijn veranderd. Vanaf 1 januari 2013 kom je namelijk alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek volgens een vast schema aflost, zoals bij een annuïteitenhypotheek- of een lineaire hypotheek.

Ook speelt de waarde van de woning een belangrijke rol. Staat de woning onder water of is er overwaarde? In beide gevallen heeft dat invloed op je hypotheek en de eventuele uitkoop.

Notariële en hypotheekakte
De notariële akte moet worden aangepast. In deze akte moet komen te staan dat de woning alleen op jouw naam staat. Dit geldt ook voor de hypotheekakte. Gebeurt dit niet, dan is je ex-partner na de relatiebreuk nog steeds aansprakelijk voor het aflossen van de hypotheek en de rente.

Restschuld
Als de verkoopopbrengst van je huidige woning te laag is om de hele hypotheek af te lossen, ontstaat er een restschuld. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden.

Wil je weten wat een scheiding voor jullie zou betekenen? En of een van jullie in het huis kan blijven wonen? Maak dan een afspraak met onze financieel specialist voor een oriënterend gesprek. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Er kan vaak meer dan je denkt!

Meer weten? Of een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde


 

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info