Een luisterend oor, herkenning en begrip

Vanaf donderdag 1 juni start er één keer per twee weken een herstelgroep in het Wijkontmoetingscentrum Stad (Houtkamp 33).

De herstelgroep is een samenwerking van GGz Centraal (Veluwe & Veluwevallei) en Zorgdat.

In een herstelgroep wordt er gewerkt aan het eigen herstelproces. Aan de hand van verschillende thema’s leert men over eigen ervaringen en leert men van de ervaringen van de anderen. De herstelgroep wordt geleid door twee ervaringsdeskundigen, die betrokken zijn vanuit GGz Centraal.

,,Een herstelgroep is bedoeld voor mensen die steun zoeken in hun herstel. Door het met elkaar praten over de dingen waar je tegen aan loopt, kom je tot de ontdekking dat je niet de enige bent die daarmee te maken heeft. Het horen hoe anderen er mee om gaan brengt je misschien wel op nieuwe ideeën, maak je kennis met nieuwe mogelijkheden of inzichten. En, minstens zo belangrijk, niks moet! Maar actief meedoen is wel net zo leuk,’’ legt ervaringsdeskundige Koos de Boed uit.

Hij benadrukt dat het wel goed is om te weten dat een herstelgroep geen therapiegroep is, maar een zelfhulpgroep. Geen zware gesprekken Iedereen die tegen psychische problemen aanloopt, is welkom bij de herstelgroep.

De Boed: ,,Na aanmelding vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats, het is voor iedereen prettig om te weten met wie je te maken hebt.’’ De herstelgroep volgt geen vast schema met onderwerpen en thema’s, maar heeft wel een structuur. ,,We beginnen met te vragen hoe het met de deelnemers gaat, en aan de hand daarvan gaan we in gesprek. Geen diepgravende, zware gesprekken, maar ontspannen gesprekken gericht op oplossingen en positiviteit. Als groep kunnen we besluiten om een keer een bepaald thema te behandelen, het is maar net waar er belangstelling voor is.’’

Ervaringsverhaal

Een van de deelnemers aan een herstelgroep verwoord het zo: ,, Ik heb een erg positief gevoel over de bijeenkomsten. Ik hoor zo vaak andere deelnemers zeggen dat ze ‘van een ander leren’ of dat ‘hun verhaal een ander verder kan helpen’ of dat ‘zij iets hebben kunnen betekenen voor een ander’. Het is echt heel mooi om iedereen te zien opleven en als het ware wakker worden. De thema’s die aan bod kwamen waren: eenzaamheid , boosheid en verdriet, maar ook onderwerpen als hoop, toekomst, motivatie en de relatie met familieleden.

Er wordt gelachen, maar we zitten ook wel eens met een brok in de keel en zijn verbaasd. We respecteren elkaars verhalen, waarbij (h)erkenning het sleutelwoord is. De openheid, kwetsbaarheid en steun die wij elkaar tijdens deze bijeenkomsten geven, zorgen ervoor dat er ook nieuwe kracht ontstaat.”

Gratis

De bijeenkomsten van de herstelgroep worden gehouden bij Wijkontmoetingscentrum Stad, Houtkade 33. De deelname is gratis en vrijblijvend. Er zijn geen verplichtingen om een bepaald aantal bijeenkomsten bij te wonen, men is welkom zolang het nodig is. De bijeenkomsten zijn niet alleen voor mensen die in Harderwijk wonen, maar ook mensen uit omliggende plaatsen zijn welkom. Zolang er plek is in de groep is men welkom.

De herstelgroep begint om 13:30 uur en zal rond 15:00 uur eindigen. Voor meer informatie of aanmelden, kan contact opgenomen worden met Koos de Boed; [email protected], Shanna de Freitas; [email protected].