Een hypotheek voor zelfstandig ondernemers: mission impossible of toch niet?

In Nederland zijn er op dit moment ruim 1,1 miljoen zelfstandig ondernemers en dit aantal groeit gestaag door. Het ondernemersbestaan brengt vrijheid, maar ook onzekerheid met zich mee. 

Eén van de momenten wanneer die onzekerheid tot uiting komt, is bij het kopen van een huis. Dat aankoopproces brengt voor veel zzp’ers een hoop stress met zich mee. 

Drie op de vier zelfstandig ondernemers verwachten namelijk dat het proces om een hypotheek af te sluiten lastiger is als zelfstandige. Dit komt naar voren in het onderzoek ‘Hypotheekverstrekking aan zzp’ers en ondernemers’ van het GFK, uitgevoerd in opdracht van De Hypotheker. Een op de drie ondervraagden heeft als zelfstandig ondernemer een huis gekocht. In meer dan de helft van de gevallen liep het traject om een hypotheek te krijgen (redelijk) soepel. Ook hebben ondernemers vertrouwen in het feit dat het kopen van een huis mogelijk zal zijn. 

Dat vertrouwen komt niet uit het niets. Tegenwoordig zijn de regels voor een hypotheek voor zelfstandigen namelijk een stuk soepeler. Voorheen moesten er minimaal drie jaarrekeningen ingediend worden bij een hypotheekaanvraag. Nu kunnen ondernemers al na 12 maanden een hypotheek afsluiten. Dit is mogelijk met de Inkomensverklaring Ondernemer. Daarin wordt een uitgebreide analyse van de onderneming gemaakt, ook als deze korter dan drie jaar bestaat. Uit deze analyse wordt het inkomen vastgesteld waarbij ook rekening wordt gehouden met eventueel inkomen uit loondienst en/of sociale uitkeringen. De toegang tot een verantwoorde en betaalbare hypotheek voor zzp’ers is hiermee sterk verbeterd. Uit het onderzoek blijkt echter dat meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers hier beperkt of zelfs niet van op de hoogte is. 

Jammer natuurlijk, want ook zzp’ers kunnen een passende hypotheek krijgen. Omdat het toetsingsinkomen op basis van de Inkomensverklaring Ondernemer afhankelijk is van verschillende factoren, is het voor zelfstandig ondernemers onduidelijk of zij in aanmerking komen voor een hypotheek. Om ondernemers snel inzicht te bieden in de mogelijkheden en het maximaal te lenen hypotheekbedrag, heeft De Hypotheker samen met Raadhuys een online tool ontwikkeld. Met deze tool kunnen zelfstandig ondernemers op basis van de door hen ingevulde gegevens een goede indicatie krijgen over hun inkomen. Dit brengt ondernemers weer een stap dichterbij om hun droomhuis te realiseren. 

Ben je zzp’er of ondernemer en benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak of stap eens bij ons binnen. We brengen graag samen met jou je financiële situatie in kaart, zodat we een goed beeld kunnen schetsen van de mogelijkheden. Op die manier kom je niet voor teleurstellingen te staan. 
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Klik hieronder voor de vestiging bij jou in de buurt.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info