'Een foto zegt veel over wie je bent'

De zomervakantie is begonnen. Veel mensen trekken erop uit om in binnen- of buitenland te genieten van hun welverdiende vakantie. Foto's maken hoort daarbij. Met telefoon of digitale camera; iedereen legt mooie momenten, plekken of landschappen vast.

Met een foto zet je even de tijd stil. Je bent ergens, ziet of ervaart iets dat je graag wilt delen. Wat je deelt en hoe je de foto maakt zegt veel over wie je bent', zegt vakdocente Cornelia Nauta die bij Cultuurkust fotografiecursussen geeft.

'Tegenwoordig maakt iedereen snel en gemakkelijk foto's. Als je meer wilt weten over hoe je nog betere foto's kan maken dan is het volgen van een fotografiecursus of workshop zeker een aanrader. Mijn motto bij het maken van een foto; hoe persoonlijke hoe beter'.
'Dat is ook de voornaamste focus in mijn lessen. Leren kijken en keuzes durven maken. Je kan bijvoorbeeld de horizon mooi in het midden plaatsen. Maar dat maakt de foto niet echt spannend. Je kiest er niet voor om de lucht de ruimte te geven en je kiest ook niet voor de grond. Dat is wat ik mijn cursisten hoop mee te geven. Het gaat niet om mooi of lelijk. Maar om de vraag; kan het ook anders?'

Wie wil werken aan een technische basiskennis kan starten met de cursussen Fotografie-digitale camera basis en vervolg. Voor wie zich wil verdiepen in een bepaald onderwerp zijn er lessen Portretfotografie, Met de camera op pad, Creatieve fotografie, en workshops Dierenfotografie, Schemer- en Nachtfotografie of de Workshop Portret uit de Gouden Eeuw. Waarbij technische kennis van de camera handig is maar zeker geen voorwaarde voor deelname.

'Het gaat mij vooral om de inhoud van een foto. Om het verhaal dat je met het beeld vertelt'. Dat Cornelia voor die insteek kiest is gezien haar achtergrond niet verwonderlijk. Na haar docentenopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft ze in Parijs filmwetenschappen gestudeerd en de filmacademie afgerond. 'Mijn eigen foto's zijn heel filmisch en ik ben gespecialiseerd in geënsceneerde fotografie'.

'Ik hoop cursisten vooral te prikkelen. Om verder te kijken, om buiten hun comfort zone te gaan denken en hun eigen fantasie te gebruiken. Zodat ze daarmee hun fotografie op een hoger plan kunnen trekken. Ik laat tijdens mijn lessen voorbeelden zien ter inspiratie. Waarna we vooral veel gaan oefenen. Binnen en buiten. Het is vooral een kwestie van veel doen!'.
Cornelia Nauta geeft in seizoen 2019-2020 de volgende fotografiecursussen bij Cultuurkust:
  • Fotografie –digitale camera basis
  • Fotografie – digitale camera vervolg    
  • Portretfotografie
  • Creatieve fotografie
  • Met de camera op pad
  • Workshop Portret uit de Gouden Eeuw
  • Workshop Schemer- Nachtfotografie
  • Workshop Dierenfotografie
De cursussen starten vanaf september en worden gegeven in het Oude Stadhuis, Markt 1, in Harderwijk.
Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven via www.cultuurkust.nl/cursussen.

 

Cultuurkust

Adresgegevens

Klooster 4
3841 EN Harderwijk

Telefoon

T. 0341-721021

Meer info