Eén Ermelose kalkoenboer produceert meer stikstof dan totale landelijke snelheidsverlaging tot 100 km/h

Harry Schipper – Een kleine groep boerenbedrijven veroorzaakt door hun stikstofuitstoot nabij kwetsbare Natura 2000-gebieden een enorme achteruitgang van de biodiversiteit van die natuurgebieden.

Eén Ermelose kalkoenboer met 24.000 kalkoenen in vier schuren zonder ammoniakfilters produceert alleen al meer stikstof dan automobilisten in Nederland samen besparen door op snelwegen niet harder dan honderd kilometer per uur te rijden.

Dat heeft het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer voor ondermeer Trouw, De Gelderlander en De Stentor berekend. De onderzoeksjournalisten doken daarvoor in de vergunningsregisters van provincies en verzamelden gegevens over ruim negentienduizend veehouderijen.

In een top 25 van grootste agrarische stikstofvervuilers bezetten twee boerenbedrijven in Ermelo nabij Natura 2000-gebieden de eerste twee plaatsen met een jaarlijkse uitstoot van respectievelijk 16.600 en 10.800 kilo ammoniak. In de lijst staat ook een Harderwijkse agrariër: met 7800 kilo ammoniak-uitstoot op slechts honderden meters van een kwetsbaar natuurgebied staat hij op de zesde plek. De 25 agrariërs samen behoren tot de tien procent grootste uitstoters van ammoniak in Nederland.

Volgens de onderzoekers blokkeren deze topvervuilers belangrijke weg- en woningbouwprojecten, doordat de Raad van State anderhalf jaar geleden een streep zette door het stikstofbeleid van de regering. Bouwend Nederland stelt dat door de uitspraak van de hoogste rechtbank in Nederland nu duizenden banen in de bouwsector op de toch staan.

Tegelijk holt de biodiversiteit in natuurgebieden achteruit. Zo duiken in het Sprielderbos tussen Putten en Ermelo overal bramenstruiken en stekelvarens op, maar zijn er nauwelijks nog paddenstoelen te vinden, doordat de stikstofneerslag de bodem verzuurt. Veel plantensoorten gedijen niet op een zure bodem en verdwijnen. De neerslag van veel stikstof zorgt ook voor ‘vergrassing’ van heidevelden, zoals zichtbaar is op bijvoorbeeld het Harderwijkse Cyriasische Veld aan de Leuvenumseweg net voorbij dierenasiel De Ark.

Het journalistieke onderzoek concludeert dat, zolang er niets wordt gedaan aan deze veehouderijen die vaak gebruik maken van oude stallen zonder filters, het onmogelijk is om de beschadigingen van natuurgebieden te stoppen. De belangstelling van boeren voor uitkoopregelingen van het rijk is tot dusver miniem.