Echtpaar H. Bosma en M. Bosma-van Ballegooijen vieren hun 65-jarig huwelijksjubileum (video)

Door Petronella Polinder - Als zijn schoonvader wist dat hij zijn toekomstige schoonzoon in huis vroeg voor een oliebol op de oudejaarsavond van 1948, had hij misschien wel even achter zijn oren gekrabt, maar toen de vader van Maria van Ballegooijen Harmen Bosma zo eenzaam op wacht zag staan, kon hij niet anders. 

Van de wal op het schip

Bosma, toen 21, werkte op een baggermolen in Dodewaard en had wachtdienst tijdens Oud&Nieuw. Toen vader Van Ballegooijen, zelf ook schipper, langs liep, zei hij 'Als je je verveelt vanavond, kom je maar een oliebol eten'. Bosma: "Ik dacht, 'alleen is maar alleen', dus ik ging. Ik zat daar op de bank en toen kwam zij (hij wijst naar Maria) binnen en ik dacht 'laat ik die eens wat aandacht geven'. Het duurde daarna nog wel een maand of drie tot we verkering hadden."
 


Het stel heeft 3,5 jaar verkering gehad. "Ik werkte in Zwijndrecht, hij voer overal en nergens. We zagen elkaar eens in de twee weken een weekend. Dan heb je die jaren ook wel nodig voor je de stap waagt", aldus Maria. 

Beiden komen ze uit een schippersfamilie. Hun huis heeft altijd op het water gelegen en zo gingen ze na hun trouwen ook samen verder. Ze trouwden in Elburg, op 2 mei 1952 en gingen wonen op een woonark, een mooie Klipper, die ze Harma noemden, een combinatie van hun beider voornamen, Harmen en Maria. Ze verhuisden vaak. Van Elburg naar Zeeland - Dreischor, Harderwijk, Alphen aan de Rijn, Amsterdam en Spakenburg. Harderwijk werd de laatste ligplaats voor woonboot Ideaal, een grotere woonark waar Harma in 1964 voor werd ingeruild. Van 1965 tot 1997 was de Harderwijkse haven de woonplaats voor de familie Bosma. In 1997 verhuisde het echtpaar naar het Kuilpad, waar ze nu nog steeds wonen.

Of ze elkaar na al die jaren huwelijk nog steeds leuk vinden? "Ben stapelverliefd nog", zegt hij. "Nou moet je niet gaan liegen", pareert zij. "We mopperen heus wel eens wat hoor", vervolgt ze, "maar het is een beetje geven en een beetje nemen. Als meer stellen dat deden, zouden er niet zoveel weghollen als nu."

Wie er altijd gelijk heeft? "Zij, maar alleen in huis. Buiten niet."

Zaterdag 6 mei wordt het grote huwelijksfeest gevierd in het restaurant van de bowlingbaan op strand Horst. Met een groep van 45 man, onder wie de jongste broer van hem en de jongste zus van haar. En met de vier kinderen, elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info