DVS’33 na succesvolle afloop seizoen ineens zonder trainers

Door Marco Jansen - Het aanvankelijk zo moeizaam verlopen seizoen 2023-2024 keerde vanaf februari de positieve kant op voor DVS’33. Maar na vier maanden met veel goede wedstrijden en het net niet winnen van de derde periode is de succesvolle samenwerking tussen John Kamphuis en Jordi Roelofsen plots ten einde. Beide trainers vertrekken uit Ermelo, om uiteenlopende redenen.  

Roelofsen kwam twee weken geleden in serieuze belangstelling van Cambuur Leeuwarden te staan, waar hij donderdag 13 juni werd benoemd tot coach van het onder 21 beloftenelftal

“Ik ben eind mei uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek over o.a. coachingsaspecten en daarna kwam er een tweede gesprek met een voorbereidende opdracht over de inhoud van het voetbal. Een paar dagen later kreeg ik bericht van Cambuur dat ze mij een aanbieding wilden doen om hoofdtrainer te worden van het onder 21-elftal. Daar heb ik afgelopen maandag akkoord op gegeven. Het is in een tijdsbestek van twee weken rond gekomen.”

De 28-jarige Harderwijker slaagde eind februari voor zijn Uefa A trainersdiploma en na die cursus werd zijn naam getipt vanuit het netwerk. “Bij Cambuur word ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van spelers en heb daarbij een goede samenwerking met het eerste elftal. Het onder 21-team is het laatste jeugdteam en de verbinding tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal. Ze spelen in de onder 21-competitie op het hoogste niveau in de eerste divisie, en zijn het tweede competitiedeel als derde geëindigd. Dit doe ik samen met een heel team aan stafleden en zo wil ik er de komende periode een mooi succes van maken.”

Roelofsen krijgt in Leeuwarden een fulltime baan. “Het is heel mooi dat ik nu van mijn passie mijn werk kan maken. Ik werkte ruim vijf jaar bij Eszet Groep in Harderwijk als commercieel medewerker binnendienst. Zij hebben zich heel flexibel en meewerkend opgesteld. Vanaf dag 1 heb ik aangegeven dat ik mijn passie in het voetbal achterna wilde jagen en in een bepaalde constructie kon ik dat in combinatie met werk doen. Maar nu ga ik zes keer in de week naar Leeuwarden en zal ik moeten stoppen met werken. 28 juni komen we voor het eerst bij elkaar en 1 juli gaat officieel mijn contract in.”
 
Het nieuws zorgde niet alleen dat de telefoon van Roelofsen ‘helemaal is ontploft’, ook had het impact bij DVS’33, waar de ambitieuze coach zijn tweede seizoen zou in gaan als assistent bij het eerste elftal. “John was eindverantwoordelijk, maar wij hebben een heel goede connectie met elkaar en werken heel goed samen. Het is bijna op gelijkwaardige basis gegaan. Het was ook echt mooi geweest om dat voor te zetten, maar ik wilde deze buitenkans niet laten liggen en Ik heb er wel uitgebreid met John over gesproken, maar toen deze kans zich voordeed wist ik ook meteen wat ik wilde. DVS heeft iedereen mij deze stap gegund. Bij mijn contractbespreking had ik een clausule laten opnemen dat ik altijd kon vertrekken als er een bvo komt.”

Jordy Roelofsen
(John Kamphuis en Jordi Roelofsen)
 
Op één lijn
Toen hij meldde dat hij op gesprek kon hield ik hier rekening mee en ging het malen en spoken door mijn hoofd. We voelden elkaar op elk gebied heel goed aan; in de voetbalideeën, in de omgang en persoonlijk. We dachten over veel dingen hetzelfde. We zaten heel erg op één lijn en hadden maar weinig woorden naar elkaar nodig in het groepsproces. Dat gaf enorm veel energie en dat heeft er ook aan meegeholpen dat de laatste vier maanden van het seizoen zo goed zijn verlopen, ondanks dat er ook veel druk op stond. Je bent er toch zo’n 28 uur per week mee bezig, bijvoorbeeld videobeelden analyseren, en doordat we dat samendeden, gaat ook veel vanzelf. Het was ook zeer intensief, maar doordat je ook energie terugkrijgt, kun je dat volhouden. Daarnaast hebben we enorm veel support en waardering gevoeld. Ik gun Jordi deze stap van harte, maar het heeft bij mij weken door mijn hoofd gespookt hoe ik het zou invullen als hij weg zou gaan.”
 
Kamphuis heeft ook op zijn werk een nieuwe functie gekregen. “Ik was verantwoordelijk voor de administratie van één vestiging van Xperit, een ICT-bedrijf in Barneveld. Ik word nu overkoepelend verantwoordelijk voor de administratie als financial lead van de van de hele Axelio groep. Dat staat nog in de kinderschoenen. Je bent dan met het voetbal erbij wekelijks 65-70 uur aan de gang. Ik kreeg het niet op een rijtje in mijn hoofd om een weg te vinden om beide dingen goed te doen. DVS is een prachtige club op een fantastisch niveau en ik heb daar prima kunnen werken.

Dat heeft de twijfel ook zo groot gemaakt. Maar op dit moment zag ik niet dat ik dit met een andere assistent zou doen en zelf weer assistent worden is voor mij op dit moment niet de goede weg. Met Jordi had ik het volste vertrouwen in een verlenging van de samenwerking. Het voetbalwereldje is ook betrekkelijk en de zekerheid dat het met een ander lukt heb je nooit. Als het goed gaat heb je vrienden, maar gaat het niet goed, sta je alleen. Dan was met Jordi altijd samen geweest. We waren al na Staphorst gestopt en toen ik donderdag aangaf aan de spelers dat ik stop, kreeg ik een groot aantal berichten dat ze het jammer vinden. Maar met mijn verstand maak ik een pas op de plaatst.”