Duurzame opwek energie in onze regio gaat zonneklaar voor de wind

Harry Schipper – Het staat er goed voor met de plannen voor opwekking van duurzame elektriciteit uit vooral zon en wind in onze regio Noord Veluwe.

Het aantal gerealiseerde en al in ontwikkeling zijnde energieprojecten is de afgelopen twee jaar flink gegroeid en levert nu al maar liefst 264 procent meer Terawatt uur aan duurzaam opgewekte energie dan in 2021

Dat staat te lezen in het zogeheten ‘RES regio Noord-Veluwe voortgangsdocument 2023’, waarin melding wordt gemaakt van alle projecten die lopen. Er staat ook in welke stappen er nog moeten worden gezet om te komen tot de door de regio gedachte én beloofde eindopbrengst van tenminste 0,53 Terawatt vuur aan duurzaam opgewekte elektriciteit. Deze week zijn de leden van de gemeenteraden op de Noord-Veluwe op de hoogte gebracht.

Of die belofte uiteindelijk waar gemaakt kan worden is overigens nog maar de vraag: er snuffelen namelijk nogal wat grizzlyberen op de weg, die het behalen van die doelstelling op z’n zachtst gezegd tot een uitdaging maken. Denk aan netcongestie, dus opstoppingen op het stroomnet dat enorm moet worden uitgebreid en verbeterd door onder andere dikkere stroomkabels om de opgewekte stroom te kunnen transporteren. En waarvoor ook tal van nieuwe onder(stroom)stations gebouwd moeten worden.

En wat te denken van de stikstofproblematiek,, natuurbescherming en de schaarse ruimte, die het ergens situeren van grote oppervlaktes van zonnepanelen en windmolens tot een ingewikkelde puzzel maken. Wie oplossingen heeft of die kan bedenken, wordt daarom uitgenodigd aan te schuiven aan de energietafels die de provincie Gelderland organiseert. Ondertussen wordt er ook bij de gemeente en bij bedrijven(kringen) volop nagedacht. Bijvoorbeeld over het opzetten en ondersteunen van zogeheten smart energy hubs, waar de opgewekte stroom, die door netcongestie dreigt te worden afgeblokt, door het lokaal te verdelen tóch terecht kan komen bij energie-vragende bedrijven.

Recent nog zijn B en W van Harderwijk akkoord gegaan met het financieel ondersteunen van plannen van de Bedrijvenkring Harderwijk om de al bestaande netcongestie op bedrijventerrein Lorentz III op te lossen, onder andere door het inrichten van een virtuele smart energie hub. Op een later tijdstip gaan ook de andere Harderwijkse bedrijventerreinen hiervan profiteren.

In de afgelopen twee jaar kreeg Harderwijk – met dank aan de lokale energieoperatie Endura – er al een groot zonnepark bij op P8, het enorme parkeer-overloopterrein aan de overkant van de N302. In diezelfde periode zijn er op meer dan honderd grote daken van meest bedrijven zonnepanelen gelegd. Voor nog eens zes grote daken liggen ook alweer plannen klaar voor het leggen van flinke aantallen zonnepanelen. En de verwachting is dat er nog meer zonnepanelenplannen in de maak zijn. Het rendement op zonnepanelen is nu zó goed, dat de energietransitie vanzelf al snel loopt. Als een zonnetje, heet dat dan…

Op de planning staat nu nog het ‘windmolenpark Lorentz’. Dat klinkt wat groter dan het is, want er komen vooralsnog maar drie flinke windturbines op het bedrijventerrein. De komst ervan stagneert wel, doordat er twee tijdrovende beroepen zijn ingediend tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State . Het juridisch gevecht daarover kost niet alleen veel tijd – naar schatting  zijn we zómaar twee jaar verder- maar kost de gemeente Harderwijk ook nog eens handenvol geld. Om die reden vragen B en W de gemeenteraad komende donderdag om nog eens 165 duizend euro extra beschikbaar te stellen om alle facturen en declaraties van dure advocaten en juristen te kunnen betalen.