Bekendste Harderwijker Dries van den Berg overleden

Door Harry Schipper – Dries van den Berg is woensdag aan het begin van de avond overleden aan een hartstilstand. Hij is 64 jaar geworden.

Dries van den Berg Harderwijk

Dries van den Berg was één van de bekendste, zo niet dé bekendste inwoner en ondernemer van Harderwijk. Als visverkoper, maar vooral als een enthousiast ambassadeur van de stad Harderwijk.

Van den Berg begon zijn loopbaan als leraar. Maar na een jaar voor de klas wist hij dat onderwijzer zijn niet zijn passie was. Het liep totaal anders, toen bleek dat hij wel érg vlot de paling, die zijn toen nog aanstaande schoonvader rookte, aan de man kon brengen. Hij deed in 1979 mee aan een standwerkersconcours in Epe waarbij hij meteen al de titel Gelders kampioen standwerker binnensleepte. Hij kwam met de ene na de andere beker naar huis en behaalde zelfs meerdere malen de nationale titel.

Dries had van standwerken zijn vak gemaakt. Dagelijks vertrok hij, gekleed in een (Volendammer) visserskostuum, vanuit zijn ouderlijk huis aan de Roggelaan en reed met zijn witte Ford Transit dwars door het land met bakken vol paling. Het liefst warm gerookt, want daar waren zijn klanten gék op. Maar ook koud vloog de paling over de kraam, want wie Dries erover hoorde praten, liep als snel het water uit de mond. Dat de beste paling van de Harderwijkse afslag kwam, zoals Dries altijd betoogde, deed het lokale toerisme toen al geen kwaad.

De kampioenstandwerker ontpopte zich in de jaren daarna als een deskundige op het gebied van paling. Later zou hij zich jarenlang inzetten als vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging van palinghandelaren. Met zijn inzet voor de Stichting Duurzame Palingsector leverde hij een belangrijke bijdrage aan de palingcultuur in Nederland.

Hij omarmde in 1984 Aaltjesdag en later ook de Visserijdagen, waarvoor hij veel organiseerde en waarvan hij zelfs vijftien jaar lang bestuurslid was. Zijn optredens als spreekstalmeester tijdens het admiraalszeilen zijn beroemd, al was het maar omdat hij over alle deelnemers en hun boten ontzettend veel wist te vertellen. Dries zat ook jarenlang in het bestuur van de Harderwijkse Botterstichting.

De meeste Harderwijkers zullen Dries van den Berg kennen van de prachtige viszaak, door hemzelf trots omschreven als ‘visbelevingspaleis’, compleet met een palingmuseum op de bovenverdieping. Maar minstens zovelen kennen hem ook als markante veilingmeester tijdens de jaarlijkse Haringparty. In die hoedanigheid praatte hij vele tienduizenden euro’s los voor tal van goede doelen.

Bij de opening van zijn nieuwe viszaak en palingmuseum, in november 2018, reikte burgemeester Harm Jan van Schaik aan Dries van den Berg een koninklijke onderscheiding uit. Een maand later werd Dries, die wel eens wordt vergeleken met de evenzo beroemde Harderwijker Eibert den Herder, ook nog eens uitverkozen tot ‘Harderwijker van het jaar’.

Met Dries van den Berg verliest Harderwijk een buitengewoon markante man, die veel heeft betekend voor de stad Harderwijk en de promotie ervan.

 

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info