Drie leerlingen Cum Laude geslaagd voor het praktijk- en verkeersexamen

Damaris Siepel uit groep 7 van Leonardo, Lieuwe de Jong uit groep 7 van De Rank en Thijmen Denekamp uit groep 7 van Het Startblok zijn Cum Laude geslaagd voor het Nationaal Verkeersexamen.

Dinsdagmiddag 20 april om drie uur werden deze leerlingen, die het examen hebben afgelegd zonder één fout te maken, dus “Cum Laude” geslaagd zijn, door de burgemeester en kinderburgemeester ontvangen op het Gemeentehuis en gefeliciteerd

Groepsfoto Cum Laude geslaagd VVN 2021

Totaal hebben 953 leerlingen deelgenomen aan het verkeersexamen, waarvan er maar drie Cum Laude geslaagd zijn!

Op 29 maart werd door de regio midden, het nationaal verkeersexamen van VVN afgenomen. Wethouder Jeroen de Jong (verkeer) heeft samen met jeugdwethouder Lissy het examen gestart door alle examenkandidaten middels een filmpje toe te spreken vanuit het Gemeentehuis. Door de beperkende maatregelen zijn de scholen taboe voor de vrijwilligers van VVN en hebben de leerkrachten zelf het examen afgenomen.

Het theorie verkeersexamen bestaat uit 25 vragen en met elke vraag is 1 punt te verdienen. Met 16 punten is een leerling geslaagd. De scholen kunnen er voor kiezen om het examen schriftelijk of digitaal af te nemen. Er waren 5 scholen die er voor hebben gekozen om het examen digitaal af te nemen. Digitaal examineren heeft voordelen omdat er slechts 1 vraag tegelijkertijd wordt getoond en er filmpjes worden gebruikt. Met name voor leeszwakke kinderen is dit een uitkomst. Voor slechtziende leerlingen heeft Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met Bartiméus een aangepaste versie ontwikkeld.

Direct aansluitend volgde het praktijkexamen en vanaf 30 maart kwam u op diverse plaatsen in Harderwijk kinderen tegen met genummerde oranje hesjes die een route fietsten waarbij ze gecontroleerd werden door posten of ze de verkeersregels goed toepasten. Dit jaar werden de posten bemand door de vrijwilligers van de VVN die niet op de school mochten komen ivm besmettingsgevaar maar zich graag hadden ingezet. Het was afzien voor deze mannen en vrouwen vanwege de kou ’s morgens maar zij hebben zich niet laten kennen. De leerkrachten werden op de scholen bijgestaan door ondersteuners van de scholen. 

Verschillende scholen die vorig jaar geen praktijkexamen konden doen hebben dat dit jaar alsnog gedaan, 362 leerlingen uit groep 8 fietsten daarom dit jaar hun praktisch examen evenals de 591 leerlingen uit groep 7.

Voorafgaande aan het praktijkexamen werden de fietsen gecontroleerd op een aantal essentiële punten. Dit werd door de scholen georganiseerd maar tijdens het examen constateerden de posten dat er toch een aanzienlijk aantal fietsen niet voldeden aan de eisen. Bij de fietsenkeuring in het najaar zal daar extra aandacht aan worden besteed. Bij het praktijkexamen mogen slechts vier fouten gemaakt worden. Elke fout kan fataal zijn in het verkeer vandaar deze strenge jurering.

Aanvankelijk waren er acht leerlingen die de theorie foutloos hebben gemaakt maar vijf van hen maakten een of meer fouten bij het praktijkexamen en daardoor zijn er slechts drie leerlingen die “cum laude geslaagd zijn”.

De geslaagden zijn: Damaris Siepel uit gp 8 van Leonardo, Lieuwe de Jong uit gp 7 van De Rank en Thijmen Denekamp uit gp 7 van Het Startblok.

Damaris Siepel Leonardo
(Damaris Siepel)

Liewe de Jong De Rank
(Liewe de Jong)

Thijmen Denekamp Het Startblok
(Thijmen Denekamp)