Dolfinariumkaarten verdwijnen uit zeker 15 webshops

In navolging van andere bedrijven zoals Lidl, NS, HEMA, ANWB en de Spar, heeft nu ook DPG Media de kaarten voor het Dolfinarium in Harderwijk offline laten halen.

Contact met stichting Bite Back

DPG Media heeft na contact met Bite Back besloten dat wegens alle onrust rondom het Dolfinarium in Harderwijk de kaarten in ieder geval voorlopig geen onderdeel meer zijn van het aanbod. Campagnecoördinator Dolfinariumvrij Nederland (Bite Back) Raymond Olivers: ''We zijn zeer tevreden met de keuze van DPG Media. Net zoals veel andere bedrijven laat ook DPG Media zien de zorgen rondom het Dolfinarium serieus te nemen. We hopen dat deze keuze definitief blijft en dat andere bedrijven deze stap volgen.''
 
Webshops
DPG Media heeft meer dan 80 merken in voornamelijk Nederland en België, waarvan er zeker 15 Nederlandse merken een webshop hebben met kaarten voor het Dolfinarium. De kaarten zijn per direct uit het actieve aanbod verdwenen. Hieronder vallen sowieso de webshops van het Algemeen Dagblad, Nu, Trouw, Stentor, Leukstetickets, Volkskrant, Flair, Libelle, BNdestem, Brabants Dagblad, de Gelderlander, het Parool, Margriet, Provinciale Zeeuwse Courant en Tubantia.
 
Dierenwelzijn
Het Dolfinarium ligt, net als vergelijkbare parken in andere landen, al langer onder vuur vanwege zorgen rondom het dierenwelzijn. Olivers: ''dolfijnen zijn vrijwel constant in beweging. Hierdoor zwemmen ze gemakkelijk meer dan 50 kilometer per dag. Doordat ze in het Dolfinarium minder dan 0,1% van het natuurlijk activiteitengebied ter beschikking hebben, zijn ze gedoemd tot levenslang dezelfde rondjes te zwemmen.''
 
Bioloog Dirk Draulans gaf enkele weken geleden bij de NOS* al een vergelijkbare mening met betrekking tot het houden van dolfijnen in gevangenschap: ''dolfijnen behoren tot de dieren die compleet niet gemaakt zijn om in gevangenschap te leven'' en ''er is geen oplossing, dolfinaria moeten gewoon dicht.'' Ook andere bekende biologen, zoals Ingrid Visser en Jane Goodall, spreken zich sterk uit tegen het houden van deze dieren in gevangenschap.