Doe Pad aan Watertorenweg officieel geopend door leerlingen van Basisschool De Brug

Een mooie belangstelling was er voor de opening van het 'Doe Pad' aan de Watertorenweg in Harderwijk.

Dat was vooral te danken aan leerlingen van de christelijk basisschool De Brug die de primeur hadden om als eerste school met de activiteiten op dit terrein van start te gaan.                     

Het is eigenlijk heel eenvoudig, stelde voorzitter Jan Tuininga van Stichting Hortus in zijn openingswoord:  'Gebruik je zintuigen en zie, hoor, proef, ruik en ontdek wat er allemaal leeft in de natuur; de specht die aan een boom klopt, een koolmeesje die zijn nest in een nestkastje bouwt en een mestkever die over de grond kruipt. We gaan er zo snel aan voorbij, maar er is zoveel te ontdekken.'  
doe pad watertoren natuurspeeltuin harderwijk
Foto: Theo Bakker (Pressbaker)
                                        
Ook terreinwachter Roel Janssen begeleidt de leerlingen van groep 4/5 en 7/8 van de Brug enthousiast. Hij laat de leerlingen de grove den ontdekken en laat ze ruiken aan de bloesem van de Lijsterbes. We boffen maar in Harderwijk, want de natuur is hier dichtbij. Daarmee lijkt dat soms ook vanzelfsprekend en dat is het natuurlijk weer niet zo. Natuur moeten we koesteren, en om dat te leren, moet je  ook leren wat er allemaal te zien en te ontdekken is. De leerlingen van De Brug hebben zich inmiddels in groepjes verspreid en doen dat enthousiast. Populair is het water oppompen met een originele handpomp om te zien hoe mooi helder dat water hier eigenlijk is.

Het 'Doe Pad' is een project van de Gemeente Harderwijk en Stichting voor Natuur en Milieu De Hortus en is ontwikkeld door Jeroen Assen. Door het houden van interviews inventariseerde hij de ideeën die er waren over het gebruik van dit natuurspeelterrein Galgenberg en organiseerde via internet een stemronde onder bewoners van Harderwijk. Uit de verschillende ideeën is een selectie gemaakt en een  onderneming kreeg de opdracht uitvoering te geven aan het winnende plan. Het resultaat is een prachtig speelpark met vernieuwde speeltoestellen zoals een klimrek, kabelbaan, bomenstammen  en stronken en het 'Doe Pad' rond de open speelplaats. Op de verschillende open plekken staan bordjes met opdrachten, zodat  bezoekers zelf aan de slag kunnen. Wie met een groep aan de slag wil kan en route en opdrachten downloaden via de website van de Gemeente en De Hortus.  Ook de bijbehorende lesbrief is hier te vinden en downloaden.  Met de ingrediënten spelen, ontdekken, educatie en natuurbeleving is een prachtige  mix te maken.  In Harderwijk is de natuur dichtbij en prachtig om te ontdekken.

Informatie:    www.dehortusharderwijk.nl