Docenten RSG Slingerbos | Levant krijgen onderwijsonderscheiding

De docenten Bart-Jan Olthuis en Saskia Heuckelbach hebben op 14 maart jl. tijdens een onderwijscongres de Brigitta Ericson Award ontvangen. 

Een onderscheiding voor mensen die op een bijzondere wijze betrokken zijn bij de invoering van gepersonaliseerd leren. “Een mooie blijk van waardering, maar vooral een teken dat wij op de goede weg zitten”, aldus Olthuis.

Afgelopen schooljaar is RSG Slingerbos | Levant gestart met een pilot gepersonaliseerd onderwijs. Deze pilot is gebaseerd op de principes van het Zweedse Kunskapsskolan, wat ‘echt leren’ betekent. Deze onderwijsvorm is in Zweden al 15 jaar een groot succes. In deze pilot zijn de leerlingen eigenaar van hun eigen onderwijs. Zij stellen met hulp van een coach doelen en bepalen welke strategie voor hen het beste werkt om die doelen te halen. Het is gepersonaliseerd leren in alle facetten: tijd, niveau, tempo, werkplek, werkstrategie, etc.

Docenten RSG Slingerbos | Levant krijgen onderwijsonderscheiding
Leerling in gesprek met coach Saskia Heuckelbach 

Dit schooljaar is de RSG gestart met een groep van 35 leerlingen en twee coaches (Olthuis en Heuckelbach). Deze coaches begeleiden de leerlingen in hun leerproces en laten de leerlingen nadenken over de gestelde doelen en gekozen strategieën. Elke ochtend starten de coaches en leerlingen in een basegroup. In deze stamgroep stellen de leerlingen hun doelen voor de dag en wordt er met elkaar gewerkt aan verschillende vaardigheden.

In onderwijsland is er momenteel veel belangstelling voor gepersonaliseerd leren. Dit blijkt ook wel uit de grote belangstelling die er is van scholen uit het hele land voor de pilot in Harderwijk. Al meer dan dertig scholen hebben een bezoek gebracht aan RSG Slingerbos | Levant om aan den lijve te ondervinden hoe gepersonaliseerd leren er in de praktijk uitziet. “Het is geweldig om onze ervaring en ons enthousiasme –en dat van de leerlingen!– met collega’s binnen en buiten onze school te kunnen delen”, vertelt projectleider Heuckelbach. “We krijgen zoveel aanvragen voor een bezoek, dat we hier echter wel een maximum op hebben gezet.”

 

Vorige week was er in Utrecht het derde Kunskapsskolan Nederland Congres. Honderden docenten, teamleiders, directeuren en schoolleiders uit binnen- en buitenland kwamen hier bijeen om na te denken over de kansen van gepersonaliseerd leren in het Nederlandse onderwijs en om te leren van elkaar.

Dit jaar is voor het eerst een award uitgereikt aan diegenen die zich dit jaar buitengewoon hebben ingezet om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken in Nederland. Deze Brigitta Ericson Award, vernoemd naar de vorige maand overleden oprichter van Kunskapsskolan, is naar Saskia Heuckelbach en Bart-Jan Olthuis van RSG Slingerbos | Levant gegaan.