Directeur Stadsmuseum te gast bij RTL Late Night

Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk, was gisteravond te gast bij RTL Late Night, de talkshow van Humberto Tan. Ze was daar als een van de drie kleinere museumdirecteuren, nadat de Raad voor Cultuur de noodklok luidde voor kleine en middelgrote musea in Nederland. 

De grote ‘blockbusters’ als het Rijks en het Van Gogh museum draaien opperbest, waardoor men denkt dat het met musea in Nederland prima gaat.

Maar juist de kleine- en middelgrote stadsmusea hebben meer aanloop nodig. Drie directeuren, van De Zwarte Tulp  uit Lisse, het Muiderslot in Muiden en van het Stadsmuseum uit Harderwijk, mochten een topstuk uit de collectie meenemen en hun museum ‘pitchen’ in de aanloop naar de museumweek 2018.

Van der Meulen liet beelden zien van de maquette van het Belgenkamp.

“Beelden, want het pronkstuk is wat te groot om mee te nemen”, zei ze bij Tan aan tafel. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de stad Harderwijk veertienduizend Belgen gevangen gehouden in het Belgenkamp. Harderwijk werd daarvoor aangewezen, omdat de locatie, midden in het land, perfect was. Harderwijk had toen een inwonersaantal van zesduizend, dus het was behoorlijk ingrijpend. Van het Belgenkamp is niets meer over, maar deze maquette die in het kamp zelf gemaakt is, laat zien hoe massaal het was. Door middel van projection mapping, geluidseffecten en visuele effecten, proberen we bezoekers het gevoel te geven dat ze in het kamp zijn”, aldus Van der Meulen.

Het pronkstuk dat ze meenam was het Hanzepaardje uit 1300.

“Op het hoofd staat de H van Koning Hakon, toen koning in Noorwegen. Het paardje werd gebruikt als tegengewicht bij het wegen van metalen. Van dit paardje is de voet af, dat was destijds waarschijnlijk de reden dat het in Harderwijk werd weggegooid.” Op de vraag van Tan hoe duur het beeldje was, luidde het antwoord: “Echt onbetaalbaar. Het is ons pronkstuk.”
De aflevering is hier terug te zien.