Diplomering De Berekuyl Academy bij Unitas in Harderwijk

Door Marco Jansen - Vrijdag 14 oktober was in het clubhuis van Unitas/Perspectief de diploma-uitreiking van De Berekuyl Academy voor afgestudeerden van het academisch jaar 2021-2022. Uit het hele land waren de geslaagden naar Harderwijk gekomen om hun certificaat in ontvangst te nemen.

Jubileum

De Berekuyl Academy geeft al 20 jaar opleidingen Oedeemfysiotherapie en 10 jaar de Master of Science in Oncologiefysiotherapie. Aanvankelijk in Kasteel De Essenburgh in Hierden, later bij Wouter en Astrid Hoelen aan huis aan de Reigershofweg. Sinds vijf jaar is De Berekuyl Academy gevestigd aan de Molenweg 4 in Hierden. De interuniversitaire opleidingen worden gegeven in nauwe samenwerking met de Universiteiten van Brussel, Gent en Leuven in België en in Nederland met de Universiteit van Maastricht en Amsterdam. Er is een team van 26 docenten. „Wij leiden onze collega’s op tot Oedeemfysiotherapeut (eenjarige opleiding) en Oncologiefysiotherapeut (driejarige opleiding) voor nazorg bij kanker. Vanuit de universiteiten worden de lessen gegeven door verschillende professoren en collega fysiotherapeuten en ik zelf geef ook veel les’’, vertelt Wouter Hoelen, doctorandus en Master of Science in de Lymfologie en Oncologiefysiotherapie.
De afgestudeerden komen uit het hele land en ook een aantal Arubaanse collega’s volgt de opleiding. Waar mogelijk komen de studenten naar Hierden, maar er wordt ook veel lesgegeven in hybride vorm.
 
In zijn welkomstwoord voor de circa 75 genodigden refereert Wouter Hoelen aan de vroegere Universiteit van Harderwijk. De vroegere snijkamer - nu het Marius van Dokkum Museum, met hilarische schilderijen, verwijst naar die periode. De Berekuyl heeft dit anatomisch instituut op een eigen wijze in ere hersteld.

De Universiteit van Brussel is een belangrijke schakel binnen de opleiding. Tien jaar geleden is een leerstoel ingericht die mooie onderzoeken en publicaties op het gebied van pijn bij kanker hebben opgeleverd.

Berekuyl Academie Hierden
 
Patiënten monitoren
Patiënten hebben tijdens alle fases van kanker een passend zorgplan nodig. „Ben je klaar met de opleiding, dan heb je die taak in je vingers en kun je als een soort care manager voor de oncologiepatiënt optreden. Dit is een kwetsbare groep (pijn, angst, vermoeidheid) waarvoor kwalitatief goede zorg noodzakelijk is. De patiënt moet zijn balans weer zien te vinden. Je kent de risicofactoren van de interventies (behandelingen) en kunt zo de bijwerkingen van bestralingen bewaken. Als je deze bijwerkingen vroegtijdig behandelt, voorkom je dat ze ernstige vormen aannemen of chronisch worden. Als voorbeeld: als je conditie goed getraind wordt kom je beter uit een grootschalige operatie.”
 
Vanessa Roest uit Oosterhout is in 2018 afgestudeerd bij De Berekuyl Academy als Master of Science Oncologiefysiotherapie en deelt haar ervaringen. „Het was een geweldige opleiding waarbij ik veel heb geleerd. De meerwaarde van het diploma is voor mij meer specifieke kennis, een volwaardige gesprekspartner voor patiënten, huisartsen en specialisten en een beter inzicht en totaaloverzicht van de patiënt door de gedegen opleiding. Ook heb ik meer vertrouwen in eigen kunnen. Door de groei van kankerdiagnoses, betere behandelmethodes en het feit dat mensen langer leven met restverschijnselen heb je met dit diploma de banen voor het uitkiezen.”
Zelf is zij praktijkhouder van Fysio- en Healthcenter De Beemd in Oosterhout en o.a. voorzitter van FyNeOn, het Fysiotherapie Netwerk Oncologie waar 120 oncologie fysiotherapeuten in Zuid-Nederland zijn aangesloten.
 
Vervolgens kregen de 60 afgestudeerden hun certificaat en een muts. Dit betrof Oedeemfysiotherapie A en B, Oncologie revalidatiewetenschappen, Lymfologie revalidatiewetenschappen, getuigschrift Premaster, Premaster niet-wetenschappelijke leerlijn, Master of Science Oncologiefysiotherapie met voldoening en met onderscheiding (8+). De masters kregen ook een beeldje van de Berekuyl, waarna de geslaagden aan de borrel konden.

Berekuyl Academie geslaagden
 
Sponsor
Het was de eerste keer dat de uitreiking plaatsvond in het nieuwe gebouw van korfbalvereniging Unitas. Mede-eigenaar Christian Schuleman legt uit: „Wij zijn sponsor van Unitas en omdat Jeroen Dirksen fysiotherapeut is van het eerste team krijgen wij ook veel patiënten van korfbal. Om goede zorg te kunnen leveren is hier een praktijk van ons ontstaan. De diplomering van De Berekuyl Academy deden wij eerder bij Hotel Van der Valk Harderwijk, maar omdat wij sponsor van Unitas zijn, vinden wij samenwerking belangrijk voor de verbinding.”

Wouter Christian Astrid team de Berekuyl Academie
(Wouter en Astrid Hoelen, Christian Schuleman)

Therapeutisch Centrum De Berekuyl

Adresgegevens

Reigershof 5
3849 RT Hierden

Telefoon

T. 0341-453177

Openingstijden

Ma 7.30 - 21.00 uur
Di 7.30 - 21.00 uur
Wo 7.30 - 21.00 uur
Do 8.00 - 21.00 uur
Vr 8.00 - 18.00 uur
Za 7.30 - 15.00 uur
Zo Gesloten
Meer info