Diny ter Hoeve (91) laat schat na aan Harderwijk

Door Harry Schipper – Diny ter Hoeve-Brethouwer is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden. Samen met haar echtgenoot, persfotograaf Henk ter Hoeve, maakte zij in de laatste decennia van de vorige eeuw tienduizenden foto’s.

Die hebben zij na hun pensionering geschonken aan het Stadsmuseum Harderwijk en die een belangrijk tijdsbeeld geven van de gemeente in die periode.

De altijd vriendelijke en goedlachse Diny ter Hoeve was decennialang geen onbekend gezicht in Harderwijk. Ze werd met grote regelmaat door haar man gevraagd om foto’s te maken bij belangrijke gebeurtenissen in de stad. Henk ter Hoeve had op zulke momenten vaak een andere opdracht om ergens een foto van te maken. Het echtpaar maakte in de jaren tachtig en negentig foto’s voor onder andere ’t Schilders Nieuwsblad, Veluws Dagblad (tegenwoordig De Stentor), De Stadsomroeper. Ook in Nunspeet en Ermelo was het vaak Diny ter Hoeve die als persfotograaf haar drukke man daar verving.

De tienduizenden foto’s die het echtpaar op deze wijze maakte, vormen een belangrijk tijdsdocument over Harderwijk en Hierden. En in mindere mate dus ook over Ermelo en Nunspeet. Na hun beider pensionering droegen ze niet alleen al die foto’s over aan het Harderwijkse Stadsmuseum, maar gingen ze daar allebei ook als vrijwilligers aan de slag om ze allemaal te documenteren en te digitaliseren. Een monsterklus die jaren in beslag heeft genomen.

Het echtpaar Ter Hoeve was kort na hun huwelijk in 1953 een aantal jaren het beheerdersechtpaar van het PMT, het Protestant Militair Tehuis, aan de Stationslaan in het pand waar nu zondagsschool Sevanja is gevestigd. Diny was ook decennialang actief als vrijwilliger in de Gereformeerde Kerk waar ze zich bezighield met welfare. Ze zette zich vooral in voor de jeugd en jongeren. Ze zette zich ook enorm in als vrijwilliger bij het Rode Kruis in Harderwijk, waarvan haar man Henk jarenlang voorzitter was.

Haar inzet als vrijwilligster voor de Harderwijkse samenleving leverde haar in 2006, op haar 75-ste verjaardag de Harderwijkse Erespeld op. Het echtpaar Ter Hoeve bracht na hun pensionering ook nog jarenlang wekelijks de post rond en hielpen bij de weeksluiting in huize Randmeer. Daar ging Diny ook mee door nadat haar man drie jaar geleden overleed, eveneens op 91-jarige leeftijd. Het echtpaar Ter Hoeve laat twee kinderen, drie kleinkinderen en acht achterkleinkinderen na.

Diny ter Hoeve wordt donderdagmiddag begraven bij haar man Henk op begraafplaats De Elzenhof. De uitvaartplechtigheid begint om half twee.

Echtpaar Ter Hoeve 65 jaar getrouwd
(Echtpaar Ter Hoeve 65 jaar getrouwd (2018)