Derde klas TL-leerlingen van het Morgen college op snuffelstage

Een week lang mogen ze meedraaien in een bedrijf naar keuze. Voorwaarde was wel dat ze zelf de stage moesten regelen en dat leverde veel verschillende werkplekken op.

Het Morgen College ging voor een kort sfeerverslag langs bij drie van onze leerlingen.


Kleuterklas
Louisa Geijs loopt stage bij de kleuterklas van Vrije school Valentijn, haar oude basisschool. “Mijn begeleidster is de juf bij wie ik zelf als kleuter zat.” Ze vindt het leuk, maar twijfelt nog tussen het onderwijs en de zorg. “Verpleegkunde lijkt me ook heel leuk, mijn volgende stage probeer ik in een ziekenhuis te doen.”

De natuurlijke omgang met kinderen, maakt dat de dag omvliegt.

“Ik speel de hele dag door met ze, ik help ze met hun werkjes, luister naar ze en praat met ze.” Een dag op school begint om 8 uur ’s ochtends, vroeger dan een gewone lesdag. “Ik moet er om 06.30 uur uit. Vroeg wel ja, maar dat went best snel.”

Vakken vullen?
Davey Geurts heeft een stageplek bij de Albert Heijn. “Ik dacht meteen al aan een winkel toen ik hoorde dat we een stageweek hadden. Toen ik op een dag bij de Albert Heijn mijn boodschappen deed, dacht ik ‘waarom niet hier?’ en heb ik het maar meteen gevraagd.

” Het is nog maar de tweede dag, maar hij vindt het leuk. Boven verwachting leuk."

“Ik was een beetje bang dat het saai zou zijn, maar dat is het helemaal niet. Je gaat op een dag met veel verschillende mensen om, ze vragen je van alles en je helpt veel. Het is niet de hele dag vakken vullen, waar ik bang voor was.” Davey werkt vier dagen, van negen tot zes. “Dat is 36 uur, een volle werkweek, maar wel lekker een dag vrij.” Hij hoopt er een bijbaantje aan over te houden. “Dit is namelijk veel beter dan de krantenwijk die ik nu heb. Daarnaast wil ik ook de economische, administratieve kant op en dan past dit ook veel beter.”

Makelaar in de dop
Romy Hesselink is deze week aan het werk bij B&W Makelaardij in Harderwijk. “Ik heb samen met mijn mentor een brainstorm gedaan. Wat wil ik later doen, waar liggen mijn interesses en welke stageplekken passen daarbij. Een makelaardij stond op het lijstje.

”Ze heeft contact gelegd met Harry Bos, de directeur van B&W makelaars en ze was meer dan welkom.

“Ik ben al mee geweest met het bezichtigen van huizen, we hebben al een taxatie gedaan en ik heb een brief aan de notaris opgesteld.” En dat in anderhalve dag tijd. “We gaan nog de taxatie uitwerken en ze willen me ook nog het juridische stukje van het vak laten zien, het kadaster en de eigendomsacte opvragen.”

Directeur Bos geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat er tijdens een stage vooral kennis wordt gemaakt met het vak. “Ook al is het maar een week. Het is niet de bedoeling dat ze hier alleen gaat stofzuigen en schoonmaken.” Romy is er blij mee. “Mee gaan naar huizen vind ik heel leuk, dat is echt iets dat ik mezelf later wel zie doen. Ik ben heel benieuwd naar de rest van de week, heb er ook echt zin in.”