Demonstratie ‘Unmute us’ zaterdagmiddag op de Harderwijkse Wijde Wellen

Door Harry Schipper – Het heeft er even om gespannen, maar het kan én mag van de gemeente Harderwijk tóch doorgang vinden.

Net als in tal van andere plaatsen wordt deze zaterdagmiddag tussen twee en vier ook in Harderwijk gedemonstreerd tegen de coronabeperkingen die de regering heeft opgelegd aan de evenementenbranche en de horeca

Organisator van de Harderwijkse versie van ‘Unmute us’ is uitbater Jort Brink van eetcafé Burger Zaken in de Vijhestraat. “Het liefst hadden we de demonstratie in de Vijhestraat gehouden. Daar zit immers de horeca die het meest wordt getroffen door de huidige beperkingen. Maar dat zag de gemeente niet zitten. Maar het mag wel doorgaan als we uitwijken naar de Wijde Wellen. Daar zijn we dus hartstikke blij mee”.

Aanvankelijk leek de demonstratie een onmogelijkheid te worden, toen de gemeente eiste dat een flink aantal beveiligers de demonstratie ordentelijk  moest laten verlopen. “Tien procent van het maximum aantal deelnemers. We rekenen op zo’n vijfhonderd man , dus vijftig beveiligers. Dat konden we natuurlijk nooit betalen. Maar gelukkig kregen we vandaag een brief van de gemeente, waarin die eis werd losgelaten. Wel moeten we ervoor zorgen dat alles netjes verloopt”.

De gemeente stelt daarvoor aan de organisatie dranghekken beschikbaar. Op een aanhanger met een geluidsinstallatie als een soort podium treden enkele artiesten op, waaronder DJ Jente, Frathouse en Adam Brown. 

Brink vindt dat er snel een einde moet komen aan alle coronabeperkingen, zoals voor de evenementen en festivals in de stad. “En voor de kroegen in de stad. In cafés waar normaal tweehonderd man in kunnen, mogen er nu maar vijftig. Dat scheelt natuurlijk enorm in je omzet”, legt hij uit. “En ook dat ze al om twaalf uur dicht moeten. Waarom niet gewoon zoals eerder, dus om vier uur ’s ochtends? Nu staat iedereen om twaalf uur op straat. Laat toch de normale openingstijden weer gelden”.

Un Mute Us