Dementie, wat doe je er tegen?

In Wijkhuis Stad aan de Houtkamp 33 in Harderwijk vindt maandag 16 november een bijeenkomst plaats van Alzheimer Café Harderwijk. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

‘Dementie, wat doe je ertegen?

Dat is het thema van het Alzheimer Café op 16 november.

Coördinator Anneke Vegter zegt hierover: “Voor de goede orde: het gaat die avond niet over eiwitten, DNA en genen. Het gaat over praktische informatie waar veel vragen over zijn. Onderwerpen die aan bod komen zijn: wat weten we op dit moment al over preventie? Welk gedrag kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we minder kans op dementie hebben? En natuurlijk: wat kun je doen als er eenmaal dementie is geconstateerd?”

Bewegen

Vaak wordt gedacht dat er niets is te doen aan het afremmen van dementie, maar onderzoekers komen daar toch op terug. “Medicijnen die de symptomen enigszins remmen in de tijd, werken helaas niet bij iedereen en zijn ook niet voor alle vormen van dementie beschikbaar. Extra interessant is daardoor het volgende: wat goed is voor mensen zonder dementie, is ook goed voor mensen mét dementie. Zo zorgt bewegen voor een goede doorbloeding van de hersenen, waardoor mensen bepaalde taken beter kunnen uitvoeren. Bovendien zorgt deze doorbloeding ervoor dat je je emoties beter onder controle kunt houden. Om dezelfde reden is het heel belangrijk de hersenen actief te houden; ook als je al dementie hebt.”

Medicijnen

Er zijn veel medicijnen in ontwikkeling voor mensen met dementie. “Ongeveer tien van deze medicijnen bevinden zich nu in het eindstadium van het onderzoek. Als die onderzoeken succesvol zijn, hebben we binnen enkele jaren nieuwe medicijnen op de markt. Veel van deze medicijnen gaan uit van de visie dat een bepaald eiwit de veroorzaker is van dementie. Echter, naarmate mensen ouder worden, spelen ook andere oorzaken een rol, zoals schade aan de bloedvaten en het vervoer van voedingsstoffen door de hersencellen. Daardoor verwachten we niet dat de nieuwe medicijnen dementie gaan genezen, maar hopelijk kunnen ze de ziekte wel vertragen. Dementie is complex, want we kennen Alzheimer en nóg 50 andere vormen. Het is dus echt een kwestie van kleine stappen, maar die worden gelukkig wel gezet.” Tijdens het Alzheimer Café is ook volop de gelegenheid om vragen te stellen. Het wordt dus een interactieve avond.”

Alzheimer Café Harderwijk, maandag 16 november  in Wijkhuis Stad, Houtkamp 33, Harderwijk. Tijd: 19.30 - 21.00 uur. Zaal open: 19.00 uur. Meer informatie: tel. 06 - 10847349 en alzheimercafe-harderwijk(at)hotmail.com