Defensie huurt voor zes jaar hele Ermelose hei af

Door Harry Schipper – Het Rijksvastgoedbedrijf, oftewel Defensie, is met de gemeente Ermelo een nieuwe huurovereenkomst aangegaan voor de Ermelosche Heide.

Ditmaal huurt het leger het 378 hectare grote heidegebied, inclusief het bosgebied in de hoek van de Leuvenumseweg en de Flevoweg (de N302), om daar de komende zes jaar militaire oefeningen te kunnen houden

Defensie betaalt daarvoor de gemeente elk jaar ruim 68 duizend euro. Dat bedrag gaat elk jaar nog eens twee procent omhoog. Eigenlijk wilden de inkopers van Defensie maar zestigduizend per jaar uitgeven, maar bij de gemeente vinden ze achtduizend euro hoger meer marktconform. Dit jaar betaalde het leger voor het gebruik van de hei al bijna 67 duizend euro. Wel gaat de jaarlijkse indexatie omlaag van 2,5 naar twee procent. De oude huurovereenkomst met Defensie liep 31 december 2020 af.

De Ermelosche Heide wordt al vanaf het einde van de negentiende eeuw gebruikt door het leger voor het houden van militaire oefeningen. Hoewel veel mensen liever  schapen dan soldaten over de hei zien lopen, zijn er nauwelijks klachten over de legeroefeningen. De klachten die wel binnenkomen, worden door Defensie ‘adequaat opgepakt en opgelost’, zo laat de gemeente Ermelo weten.