Deel wandel- en fietspaden Hulshorsterzand weer open

Vanaf 15 juli opent Natuurmonumenten een deel van de tijdelijk afgesloten wandelpaden en de fietsverbinding Brandsweg-Hierderweg. Een aantal wandelpaden blijft nog afgesloten. 

Wandelpaden gefaseerd weer toegankelijk

De natuurbeheerorganisatie sloot vanaf 15 maart delen van het stuifzand tijdelijk af om broedende vogels te beschermen en rust te bieden. “Het broedseizoen loopt van half maart tot in september. Half juli kijken we waar de jonge vogels zijn uitgevlogen en welke paden dus weer open kunnen voor wandelaars en fietsers,” legt Remko van Rosmalen uit. Van Rosmalen is ecoloog bij de beheereenheid Noordwest Veluwe. “In de afgelopen periode hebben we geïnventariseerd waar nog jonge vogels zijn. Een deel van de paden houden we nu nog even gesloten, omdat daar nog vogels op het nest zitten. Sommige vogels broeden nu eenmaal later in het seizoen, zoals de nachtzwaluw.”

Kijk op www.natuurmonumenten.nl/wandelen-en-fietsen-op-het-hulshorsterzand voor een actueel overzicht van de toegankelijke wandel- en fietspaden.
 
Recreatiezonering Gelderland
Natuurmonumenten sloot dit jaar voor het eerst een groot aantal paden op en rond het Hulshorsterzand tijdens het broedseizoen. Deze maatregel komt voort uit het Recreatiezoneringsplan Veluwe van Provincie Gelderland. Dit plan is samen met bewoners, recreanten, ondernemers en natuurbeheerders opgesteld om meer balans tussen natuur en recreatie te krijgen. Dit is nodig, want de natuurkwaliteit staat onder druk door verdroging, verzuring, vermesting en verstoring.

Hierdoor verdwijnen plant- en diersoorten. Om de Veluwse natuur sterker te maken, worden natuurherstelprogramma’s ontwikkeld. Ook krijgen vogels de ruimte tijdens het broedseizoen, zoals nu op het Hulshorsterzand. Dit is vooral belangrijk voor vogels die op de grond nestelen, zoals de tapuit, boom- en veldleeuwerik en de nachtzwaluw. Van Rosmalen: “Deze nesten zijn vaak zó onopvallend, dat je onbedoeld te dichtbij komt, met als gevolg dat de overlevingskans van jonge vogels drastisch afneemt.”