De weekenden zijn heilig

Door Petronella van het Goor - Vrijdagavond in huize Mazier. Met kinderen Lisa (9) en Benjamin (7) zitten Wilco en Sanny aan een rijk gevulde borreltafel. "Om het weekend in te luiden. Weekenden zijn bij ons van grote waarde, omdat het doordeweek best hectisch is", zegt Sanny. 

Daarbij, ik kan best koken, maar het is geen hobby. Dus we doen altijd wel een avond in het weekend 'lekker makkelijk'. Een borreltafel of afhalen bij een restaurant. Net waar we zin in hebben.

Sanny heeft haar eigen praktijk als dierfysiotherapeute, Wilco werkt fulltime als inkoopmanager bij de AIC en is fractievoorzitter van het CDA. "Ik werk onder schooltijd van de kinderen en twee avonden in de week. Wilco is sinds hij fractievoorzitter is wel vier avonden in de week actief voor het CDA. Op zondagavond pakken we de agenda om de week in te plannen. Soms is er oppas nodig, maar vaak komen we er samen wel uit." Veel ruimte voor ontspanning of sociale interactie is er van maandag tot vrijdag dus niet. "Maar dat halen we in het weekend wel in", zegt Sanny lachend. Borrels metvrienden, familiebezoek, kerk en volop gezinstijd.

Politiek en paarden
Wilco en Sanny zijn dertien jaar getrouwd. Ze kennen elkaar al veel langer, maar in de eerste jaren na hun ontmoeting gebeurde er weinig. "We leerden elkaar kennen in een discotheek in Portugal. We waren allebei met een vriendengroep op vakantie en als groep kwamen we elkaar daar tegen", vertelt Sanny. Na die vakantie gingen ze beide in Utrecht studeren. Ze reisden allebei met de trein. Wilco stapte in Harderwijk in, Sanny in Ermelo. "Maar ook toen bleef het bij 'hoi'." Veel later, in bar dancing Champaign, werd het meer. "En de rest is geschiedenis."

En het werkt. Omdat ze elkaars motivatie begrijpen. "De passie die Wilco heeft voor politiek, de tijd die hij daaraan geeft, dat snap ik, daar kan ik bij." Sanny heeft altijd op hoog niveau paard gereden en rijdt nu nog zo'n zes keer per week. "Daarom begrijp ik de tijd die hij geeft aan de politiek ook. Het is meer dan een hobby. En daar moet ruimte voor zijn."

Vanuit relatie
Wilco is van jongs af aan al politiek betrokken. "Ik begon ooit bij het CDJA, vanaf 2014 zit ik in de gemeenteraad en nu ben ik fractievoorzitter." Hij heeft het nooit op die manier uitgestippeld, maar dat het zo gegaan is, verbaast hem niet. "Ik ben van de lange termijn. Dat heb ik altijd al gehad. Mijn eerste baan was bij Scheer & Foppen, daar werkte ik in mijn studietijd al en na mijn studie ben ik daar nog jaren gebleven, onder meer als inkoper Klein huishoudelijk en Persoonlijke verzorging. Als inkoper werk ik resultaatgericht, maar wel altijd vanuit de relatie. Dat typeert mij."

Successen, zowel in de werksituatie, privé als in de politiek, viert hij. Maar hij staat er niet lang bij stil. "Ik ben kritisch op mezelf. Natuurlijk is het mooi als je dingen voor elkaar krijgt, maar daarna ik wil ook meteen verder." Hij zegt liever kritiek dan schouderklopjes te krijgen, omdat het laatste passief maakt. Of hij aardig is voor zichzelf? "Jawel, maar nooit te lang. Ik wil niet te lang stilstaan bij winst, maar kijken naar wat nog meer nodig is."

Ik vertrek?
Vakantie is voor het gezin Mazier de periode waarin tijd geen rol speelt. Waarin werk helemaal los gelaten wordt en niets hoeft. "We gaan altijd naar Italië, dat is echt ons land", zegt Sanny. Zon, cultuur, lekker eten. "We zien onszelf nog wel een 'ik vertrek' doen. Als het hier heel chaotisch is, dromen we daar wel eens over. Maar", beloven ze, "voorlopig blijft het bij dromen."

Wilco en Sanny Mazier