De vis wordt duur betaald….. column

Wekelijkse column van Theo Bakker (Pressbaker)
 

Deze week was een topweek voor onze nationale visserij, de aankomst van de nieuwe haring!

Traditioneel is dat een hoogtepunt die begint met Vlaggetjesdag en de veiling van het eerste vaatje Hollandse nieuwe, de nieuwe haring van het seizoen. Of dat nu daadwerkelijk de eerste haring is, en of het überhaupt Hollandse haring is die wordt verkocht doet niet ter zake, maar het is een herinnering aan oude tijden, toen de haringvangst nog een van de pijlers van de economie was. 


Want dat was het vroeger absoluut. We zijn het natuurlijk een beetje vergeten, maar de haringvangst en handel was ooit de basis voor de Hollandse welvaart. Haring was niet alleen een algemeen en uitermate gezond volksvoedsel, maar de verkoop naar Duitsland en Rijnland bracht veel geld in het laatje. Daar denk je niet meer aan als je zo’n klein visje naar binnen laat zakken maar het is toch echt zo. Alles rond die haring was streng gereguleerd. Het schoonmaken en kaken, de toevoeging van pekel en zout, het aantal haringen in een vaatje. Vissers en arbeiders die hiermee fraudeerden kregen strenge straffen, tot aan de doodstraf aan toe. Zo belangrijk was de naam van de vishandel  en de kwaliteit die aan het product verbonden was. Daar kon je niet straffeloos mee sollen……..

Daar moest ik ook direct aan denken toen ons Harderwijker visbedrijf Foppen, paling & zalm deze week weer landelijk het nieuws haalde door geknoei met visworst. Je zou toch denken dat ze daar alles uit de kast halen om hun naam te zuiveren en een product van onberispelijke kwaliteit  te presenteren! Helaas, ‘ze wisten niet dat natriumnitriet niet in visworst thuishoorde en daarmee geven ze zichzelf een dikke onvoldoende’. Sorry Jan Foppen, shame, shame, shame!                                               

Dit moet toch echt beter!

Theo Bakker