De populairste soorten matrassen en welke past het beste bij jou?

Een goed en comfortabel matras draagt veel bij aan een goede nachtrust. Het is meestal een flinke investering maar wel één waar je jarenlang plezier van hebt. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten matrassen met allerlei eigenschappen en dat maakt de keuze er niet makkelijker op. Consumentenbond heeft ook een artikel geschreven met informatie over onder andere het beste matras. Maar welke matras soorten zijn er en welke past het beste bij jouw voorkeuren?

Koudschuim matras

Een koudschuim matras wordt gemaakt door te schuimen of door een gietproces. Een matras gemaakt van koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het matras goed ventileert en daarnaast kan het vocht goed afvoeren. Koudschuim heeft ook als eigenschap dat het veerkrachtig is en zich goed aanpast aan het lichaam en het veert ook weer gemakkelijk terug in de oorspronkelijke vorm. Heb je het snel warm in bed dan is een koudschuim matras erg geschikt vanwege de bovenstaande eigenschappen. Het is een zeer comfortabel matras en tevens geschikt voor mensen met een hoog lichaamsgewicht. 

Pocketvering matras

Een matras met pocketvering heeft als één van de belangrijkste eigenschap dat het goed ventileert en goed vocht afvoert. Dit komt voornamelijk door de open structuur die in de kern van het matras zit. Dit is een ideaal matras voor mensen die het snel warm in bed hebben. Een pocketvering matras bestaat uit allerlei losse spiraalvormige veren en deze zitten allemaal per stuk in een los zakje (pocket), op die manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen. Hoe meer veren er in het matras zitten, hoe beter dat het lichaam wordt ondersteunt. Vaak heeft een pocketvering matras verschillende zones en kan het zijn dat bepaalde lichaamsdelen zoals schouders en heupen extra ondersteuning krijgt. Daarom is dit matras ook ideaal voor mensen met lichamelijke klachten. 

Latex matras

Heb je het juist snel koud dan is een matras gemaakt van latex erg geschikt, het is namelijk een materiaal wat lichaamswarmte goed vasthoudt. Een latex matras biedt veel ondersteuning omdat het materiaal elastisch is. Heb je veel gewrichtsklachten, dan is latex perfect omdat het zorgt voor drukverlaging en zo worden de gewrichten ontlast. Vanwege de elasticiteit is het matras ook erg veerkrachtig en dit zorgt ervoor dat het zich goed aanpast aan het lichaam. Latex is een natuurproduct en is anti-allergisch, ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. 

Traagschuim matras

Dit matras heeft veel verschillende namen, waaronder NASA matras gezien NASA traagschuim heeft ontwikkeld. Een traagschuim matras bestaat bijna nooit alleen uit traagschuim, vaak zitten er ook pocketveringen in en heeft het een basis van koudschuim. Hieromheen wordt vaak het traagschuim geplakt. Er zit nog wel een groot verschil tussen een gegoten en een geschuimde traagschuim matras. Zo heeft een gegoten variant slechts een levensduur van 4 tot 5 jaar en dat is ook te merken aan de prijs. Ga je voor een geschuimde traagschuim matras, dan kan deze wel een levensduur hebben van 15 jaar. Een matras gemaakt van traagschuim geeft minimale druk op het lichaam, het past zich namelijk volledig aan het lichaam aan. Dit geeft veel ondersteuning en zorgt voor veel comfort. Heb je het snel koud in bed dan is een traagschuim matras ideaal.
 
Zoals je hebt kunnen lezen hebben alle bovenstaande matras soorten verschillende eigenschappen en uiteraard moet een matras goed passen bij je eigen voorkeuren. Het belang van een goed matras voor een goede nachtrust mag zeker niet onderschat worden. Het kopen van een nieuw matras kan een flinke investering zijn maar wel eentje die je gezondheid ten goede komt!

DB Online Marketing matrassen