De nieuwe standaard werkt aan wederzijds begrip voor mensen met geldproblemen

Geldproblemen en financiële zelfredzaamheid zijn groeiende kwesties in Nederland, maar ook in Harderwijk. 

Om deze problemen meer onder de aandacht te brengen, geeft de Harderwijkse Uitdaging het online magazine De Nieuwe Standaard Harderwijk uit. Hierin leest u alles over situaties en processen die van invloed zijn op het ontstaan van geldproblemen.

Deze derde editie van het magazine staat in het teken van hoe ‘financieel gezonde’ en ‘financieel ongezonde’ mensen elkaar vaak met moeite begrijpen. ‘Begrip krijgt pas betekenis als je je werkelijk verdiept in de ander’, zegt Esther Rozeboom, manager van de Harderwijkse Uitdaging in haar voorwoord.
 
Meer dan financiën
In het video-interview ‘Op de bank met…’ legt Anneke van Lingen aan Evert Blijsie uit hoe haar dagelijkse werkzaamheden voor de Stichting Mensen in Nood 0341 inhoud geven aan de termen begrip en onbegrip. Daarnaast vertelt Julia Vriend van AV Beheer in Nunspeet over haar werk als bewindvoerder. Zij verleent juridische en financiële dienstverlening, en leidt mensen door complexe wet- en regelgeving. Ze legt uit: ‘Bewindvoering is meer dan iemands financiën beheren, zeker wanneer er schulden en andere problemen zijn.’ Bert Vermaas schrijft in zijn column over de structurele tweedeling in onze maatschappij. ‘Wie heeft tijd en interesse om zich te verdiepen in de onderkant van de samenleving?’
 
Reageren op situaties
De ervaring leert ons dat het zomaar iedereen even financieel kan tegenzitten. Hoe je reageert op (financiële) situaties en of je bereid bent om anderen in te schakelen, is bepalender voor je financiële problemen dan de hoogte van je inkomen. Om die reden vindt u in het magazine vijf locaties voor hulp en een kop koffie in Harderwijk.
 
Het redactieteam van De Nieuwe Standaard Harderwijk werkt nauw samen met verschillende partijen en vrijwilligers in Harderwijk. ‘Via het magazine kunnen we informeren, kennis en ervaring delen om meer bewustwording te creëren’, aldus de redactie. ‘Lees, reageer en deel het online magazine, zodat meer en meer mensen binnen de gemeente Harderwijk inzicht krijgen in verschillende, financiële situaties die ons allemaal kunnen overkomen.’
 
Het magazine is online te vinden op magazine.uitdagingharderwijk.nl.