De melkboer uit Hierden stopt er mee

Door Petronella Polinder: Ydo Nijdam uit Hierden stopt na veertig jaar met de kruidenierswagen. Omdat het tijd is voor iets anders. “Ik ben 52, als ik nu niet iets anders ga doen, doe ik dat waarschijnlijk nooit meer en dat zou zonde zijn.” Want wat hij gaat doen, “ik word vrachtwagenchauffeur op binnenland”, is iets dat hij van kinds af aan al leuk vindt. 

“Ik heb het ook altijd in mijn achterhoofd gehad.” Dat betekent niet dat hij het niet moeilijk vindt om te stoppen.

“Het is oprecht de moeilijkste keuze van mijn leven geweest. De melkboer uit Hierden stopt er mee, na veertig jaar op de wagen. Dat is niet gemakkelijk om te zeggen.”

Het is een geluk bij een ongeluk dat hij rijden op de vrachtwagen naast melkboer zijn het leukste vindt. En gelukkig worden er momenteel veel chauffeurs gevraagd. Maar als Ydo de laatste jaren niet met zijn gezondheid gekwakkeld had, was hij zeker melkboer gebleven, want “dat is echt alles” voor hem.

Als twaalfjarige jongen reed hij al elke zaterdag met zijn vader mee. Op zijn  22e nam hij het bedrijf over.

“Ik kom al veertig jaar bij dezelfde mensen aan de deur en ik vind het heel moeilijk om hen te moeten vertellen dat ik er mee stop, maar ik wil echt graag iets anders. Dit gaat pijn doen, ik ga dat laatste rondje op 18 augustus met betraande ogen rijden, maar ik kijk ook uit naar wat komen gaat. Dat is heel dubbel.”

Werkt Nijdam nu nog honderd uur in de week, straks zit hij zestig uur op de weg. “Van maandag tot en met vrijdag, van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Alle avonden thuis en de weekenden vrij.” Een heel verschil met nu. “Ik ben nu nooit klaar, altijd aan het werk. Straks is dat anders, als ik dan thuis ben, ben ik vrij, geen administratieve rompslomp meer. En daar kijk ik naar uit. Want we wonen op het mooiste plekje van Hierden, maar ik heb nu zo weinig tijd om daar van te genieten.”

De bekende Hierdense kruidenierswagen rijdt op zaterdag 18 augustus dus het laatste rondje door Hierden.

Nijdam blijft voorlopig wel leveren aan instellingen en een paar bedrijven.  “Mensen kunnen mij vragen wat er straks nog mogelijk is, want de wagen rijdt niet meer, maar er gebeurt nog wel wat.”

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info