De Maxima Hardloopgroep ploggen in t bos

Afgelopen zondag 15 oktober gingen de leden van de Máxima Hardloopgroep aan de slag om het bos waar ze wekelijks met veel plezier in trainen te ontdoen van afval. 

Ploggen zoals ze dat zo mooi noemen

Ploggen is een combinatie van de sport joggen en het Zweedse woord 'plocka', wat verzamelen of plukken betekent. Het doel is om tijdens een hardlooprondje het afval dat je onderweg tegenkomt op te ruimen.

Al meerdere jaren gingen de Maxima’s onder leiding van Karin Huijzendveld in samenwerking met de gemeente Harderwijk aan de slag vanaf de Trimbaan.

De hardloopgroep verzamelde uiteindelijk ruim 62 kilo aan afval in een klein uurtje tijd. Zo’n kleine 15 kilo meer dan de laatste keer. Je staat versteld wat je allemaal vindt in het bos: plastic verpakkingen, lege sigarettenpakjes en peuken, flessen en vele blikjes. Ook is duidelijk zichtbaar dat er fastfoodketens in de nabijheid van het bos aanwezig zijn. Het blijft bizar hoe mensen zich ontdoen van de verpakkingen nadat ze de maaltijd genuttigd hebben.

De meest bijzondere artikelen waren dit jaar: een frisbee, 50cc spuiten, een mannenboxer, een volle luier, slagroomspuitdelen en zelfs een gebruikt condoom.

De actie was wederom succesvol. Dit stukje van Harderwijk is voor even weer schoon.

Maxima loopgroep ploggen in het bos
Foto Karin Huijzendveld