De kleine walvis centraal tijdens Nationale Voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 25 januari t/m 4 februari staat het Prentenboek van het jaar ‘De kleine walvis’ centraal. 

Deze 10 dagen staan in het teken van voorlezen aan kinderen t/m 6 jaar. Bibliotheek Noordwest Veluwe haakt natuurlijk graag aan en organiseert diverse activiteiten, zoals het voorleesontbijt, een meet&greet met Kikker en twee theatervoorstellingen.

Voorleesontbijt
Het Nationale Voorleesontbijt vormt traditioneel de start van de Nationale Voorleesdagen. Overal in het land worden hierbij bekende namen ingezet om te komen voorlezen.

Op woensdag 25 januari komt oud-teamassistent politie Elly Knook in Bibliotheek Nunspeet voorlezen aan groep 1 en 2 van de Franciscusschool. In Elspeet komt burgemeester Van de Weerd voorlezen aan groep 1-2 van de Da Costaschool, in Ermelo komt burgemeester Baars voorlezen aan groep 1-2 van de Prins Willem Alexanderschool en in Putten leest burgemeester Lambooij voor aan groep 1 van De Pelikaan. Tot slot leest burgemeester Van Schaik in Bibliotheek Harderwijk voor aan kinderen uit groep 1-2 van De Parel.
 
Meet&greet Kikker
Max Velthuijs heeft veel boeken gemaakt met Kikker als hoofdfiguur. Op woensdag 25 januari komt Kikker gedurende 30 minuten in alle vestigingen langs voor een meet&greet. Natuurlijk is het ook mogelijk met Kikker op de foto te gaan. Kikker is in Elspeet om 9.45 uur, in Nunspeet om 11.15 uur, in Putten om 12.30 uur, in Ermelo om 13.45 uur en in Harderwijk om 15.00 uur. Gratis toegang.
 
Kindertheater ‘De kleine walvis’
Naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar hebben Sjors & Ruud theatermakers voor de Bibliotheek een leuke voorstelling gemaakt. Deze uitvoering van De kleine walvis is een interactieve voorstelling waarbij de kinderen zoveel mogelijk bij het verhaal betrokken worden.
De voorstelling is op zaterdag 28 januari in Bibliotheek Nunspeet te zien, en op zaterdag 4 februari in Bibliotheek Ermelo. Aanvang beide keren 15.15 uur.

Kaartverkoop via [email protected] of via de desbetreffende bibliotheken (toegang € 2,50 p.p.).
 
Cadeautje voor nieuwe leden
Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen 0-6-jarigen gratis als lid van de bibliotheek worden ingeschreven. Voor hen ligt er ook een leuke verrassingstas klaar! (zo lang de voorraad strekt)
 
Algemeen

De Nationale Voorleesdagen hebben als doelstelling het stimuleren van voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van 3 jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt.
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van het jonge kind. Een vierjarige die niet wordt voorgelezen kent gemiddeld 1.500 woorden, een vierjarige die wel wordt voorgelezen zo’n 3.500 woorden!
 
Prentenboek van het Jaar
De kleine walvis, geschreven en geïllustreerd door Benji Davies, is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2017. Het boek speelt een centrale rol in de campagne van De Nationale Voorleesdagen 2017.

In ‘De kleine walvis’ gaat het verhaal over Boy die aan zee woont met zijn vader. Boy voelt zich vaak eenzaam, want zijn vader is visser en bijna nooit thuis. Als een kleine walvis aanspoelt op het strand, neemt Boy hem mee naar huis. Nederlandse jeugdbibliothecarissen kozen hiernaast nog negen andere prentenboeken uit het aanbod van prentenboeken die in 2015 verschenen.