De Harderwijker bevrijdingsfoto

Harderwijk Herdenkt 75 jaar Vrijheid. Samen herdenken, beseffen, beleven en vieren. Elke dag publiceren wij een artikel uit de speciale uitgave van de historische vereniging Herderewich. 

Het is de meest iconische foto van de bevrijding van Harderwijk: het negenjarige Harderwijkse meisje Suze Colder en captain Crawford Smith, legerpredikant van het Canadese The Perth Regiment, daags na de bevrijding van Harderwijk gefotografeerd op 19 april 1945.

Suze heeft een grote strik in het haar en houdt een vlaggetje met het opschrift ‘HARDERWIJK’ vast. De foto is door de chauffeur van captain Smith gemaakt op de Stationslaan pal voor huisnummer 93, waar de grootouders van Suze woonden. 

De foto waarop Suze en captain Smith zo innemend naar elkaar glimlachen en zo de enorme blijdschap verbeelden van de bevrijding, na vijf jaar overheersing door de Duitse bezetter, kwam begin jaren vijftig in een Nederlandse encyclopedie terecht en is in de decennia daarna ook in tal van Canadese en Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften gepubliceerd.

Suze (Maria Suzanna Elisabeth) Colder is de dochter van Gijsbert Jan Colder, marconist bij de koopvaardij, en Catharina Colder-Brand. Het gezin Colder woonde aan de Wilhelminalaan 30. Suze Colder, geboren in Harderwijk op 2 juni 1935, huwde in 1960 in Harderwijk met Hendrik Christiaan de Vries. Al vele jaren wonen Suzan de Vries-Colder (84 jaar) en haar echtgenoot Henk de Vries (88 jaar) in Zoetermeer.