De Eibert den Herder Botter Zeil Regatta Harderwijk met de HK 103 in de hoofdrol

Een bijzonder moment in de rijke Harderwijker Visserijgeschiedenis is aanstaande. Een originele Harderwijker Zuiderzeebotter keert weer terug naar de thuishaven. Op z’n Harderwieks:  “De HK 103 kumpt Inverdan”. (Bekijk de video)

Plaatsgenoot en eigenaar van Chartervaart Harderwijk, Wim van den Berg, heeft deze originele botter aangekocht en voegt deze toe aan zijn Bottervloot in de voormalige Harderwijker VissershavenMomenteel vindt een ingrijpende restauratie plaats van het schip en na afloop daarvan zal de HK 103 tijdens een speciaal programma, met de traditionele Admiraalsgroet, worden verwelkomd in de nieuw gerenoveerde Vissershaven van Harderwijk. Dat is op: vrijdag 20 mei 2022 om 16.00 uur.

De officiële binnenvaart van de botter vindt plaats na afloop van een nieuw zeilevenement in Nederland voor de kust van Harderwijk, namelijk de: Eibert den Herder Botter Zeilregatta. Deze nieuwe regatta is speciaal bedoeld voor bedrijven met hun gasten, als onderdeel van hun relatiemarketing.

Het bouwjaar van de botter ligt vóór 1886. Een exact jaartal is niet meer te achterhalen, maar in 1886 wordt de botter voor het eerst in officiële documenten vermeld.

De HK 103 is en zogenaamde Hasselaar. Dit bottertype werd in het verleden exclusief gebouwd op de werven van Van Aller in Hasselt en Schepman in Kampen. De HK 103 blijkt uit historische gegevens afkomstig van de toenmalige Van Aller scheepswerf in Hasselt.
Sinds de tewaterlating van de botter is de “schuit” diverse keren van eigenaar veranderd. Met als gevolg vele omnummeringen (HK 126 – HK 30 – EB 18).

Maar nu keert de oude botter weer terug naar zijn thuishaven Harderwijk. Die terugkomst (inverdan in het Harderwijker jargon) zal op een bijzondere wijze plaatsvinden. Namelijk zoals gezegd na afloop van de eerste Eibert den Herder Botter Zeilregatta, die op vrijdag 20 mei a.s. plaatsvindt. Na afloop van deze eerste Botter Regatta vindt een officiële verwelkoming plaats in de nieuw gerestaureerde Vissershaven van Harderwijk door middel van de traditionele Admiraalsgroet vanaf 16.00 uur. De opening alsmede het palaver vindt die morgen plaats om 10.00 uur bij “Johannes” aan de Boulevard te Harderwijk.

“Admiraal van Dienst” is voormalig visserman en huidig (de enige) fulltime binnenvaartpredikant: Dirk Meijvogel, met als werkgebied is Nederland, België en Duitsland en dus ook heel vaak onderweg  ergens aan boord van een schip.  

Waarom: de Eibert den Herder Botter zeilregatta?

EIBERT DEN HERDER: Officieel benoemd tot Ridder van Gelre in het geschiedenisplatform van Gelderland. In zijn strijd tegen de Zuiderzeewerken publiceerde Eibert den Herder diverse brochures en schreef boeken. Zijn eerste brochure schreef hij in 1925 met als titel: De drooglegging der Zuiderzee, een ramp voor Nederland… Hiermee wilde hij aantonen weke economische waarde de visserij vertegenwoordigde in verhouding tot de opbrengst van de gesuggereerde landbouwgronden. Daarbij stak hij ook niet onder stoelen of banken de vraag of de Afsluitdijk sterk en hoog genoeg kon worden gemaakt zodat zij in staat zou zijn om de zwaarste stormvloeden te weerstaan. Den Herder had hier in ieder geval geen enkel vertrouwen in en wilde de Zuiderzee voor de visserij behouden. Maar helaas.
Het profiel van Eibert den Herder wordt gekarakteriseerd als: Ondernemer, Politicus, Activist, Schrijver en een eigenschap die hij zelf koesterede, namelijk die van Kunstschilder.

Kortom een eerbetoon aan een markante Harderwijker die de basis heeft gelegd voor de toeristische en economische ontwikkeling van Harderwijk. Daarom als hommage zijn naam gegeven aan deze Botter Zeilregatta.

De prijsuitreiking, vindt die dag plaats omstreeks 16.30 uur in de Harderwijker Vissershaven door de Admiraal. Inzet is de Bronzen Botter, een bijzondere sculptuur, als jaarlijkse wisselprijs.

Eibert den Herder Zeil Regatta Harderwijk
(Foto Wim van den Berg)