De Boterlap Groep gaat met tijd mee ‘Goed kijken wat de gast wil en hoe kunnen we dat geven’

Door Marco Jansen - Zijn vader uit Hierden had de fietsenzaak Boonen aan de Mecklenburglaan en zijn moeder runde banketbakkerij Van Bentum in Ermelo. Dat Gert Boonen ook ondernemer zou worden, was geen verrassing. De 50-jarige Harderwijker is dit jaar 20 jaar eigenaar van De Boterlap en heeft de afgelopen periode een mooie diversiteit aan horecazaken opgebouwd. “Het staat nu goed, we blijven continueren en doorontwikkelen, want meegaan met de tijd is belangrijk.”

Gert Boonen De Boterlap
Horecaondernemer Gert Boonen heeft dit jaar 20 jaar De Boterlap.

In 2005 werd Boonen eigenaar van café De Boterlap, dat hij overnam uit een faillissement

“Ik heb het opnieuw opgezet met hulp van Marjo en Dolf Reukema, die het vanaf 1979 20 jaar hebben gerund. Het is een gezellig café op een prachtige plek. Ik denk dat menig Harderwijks echtpaar elkaar hier ontmoet heeft. Het uitgaan is de laatste jaren wel heel erg veranderd. Social media is opgekomen, mensen ontmoeten elkaar online, maar willen elkaar ook nog zien en praten met elkaar in de horeca. Op zaterdagavond noemen we het nog steeds ‘disco’ en ’s avonds staat er nog weleens een rij, maar de drukte is wel meer verschoven naar buiten, naar het terras. We zijn een restaurantterras, maar van huis uit ook echt een caféterras, wat ook altijd de gezelligheid trekt. We hebben het terras goed gefaciliteerd met verwarming en heaters verwerkt in het scherm. Dit werkt ook mee, want waar Marjo en Dolf 30 jaar geleden pas bij Koninginnedag hun terras neerzetten en het seizoen begon, staat het tegenwoordig de hele winter en zitten mensen de hele winter buiten. Ik spreek ook collega’s elders en het is op sommige plekken minder, maar Harderwijk is een echte terrassenstad.”
 
Gezellig bruin café
Binnen blijft belangrijk en Boonen omschrijft De Boterlap als een ouderwets bruin café waar je gezellig kunt borrelen en waar later op de avond de muziek aangaat. “We zijn geen feestcafé, maar wel een leuke zaak met op de juiste momenten disco. De ene keer gaat de muziek om 22.00 uur harder, de andere keer om 23.00 uur, dat bekijken we per avond. Vroeger mocht je er met 16 jaar al in, nu is de leeftijd hier van 18 tot 82. Co Maatjes van Ome Co is 82 en komt hier ook een biertje drinken. Ook hebben we beneden een mooie brasserie waar je superlekker kunt eten. Boven is ook nog een restaurantgedeelte waar je kunt dineren.”
 
Winnaar Terras Top 100
Met het terras heeft De Boterlap in 2009 en 2013 de Misset Horeca Terras Top 100 gewonnen als beste terras van Nederland. “Het heeft toentertijd bizar veel opgeleverd, mensen die bij je komen vinden het superleuk dat je een prijs hebt gewonnen, feliciteren je en komen vaker langs. Iedereen loopt op wolken. Je krijgt er een boost van, dat was een superleuke tijd. Dat waren zeker hoogtepunten, maar sindsdien doen we niet meer mee en ben ik voorzitter van de hoofdjury van vakblad Misset Horeca. Service, uitstraling, netheid, kwaliteit en persoonlijke klantbediening is dan waar je naar kijkt. Het zijn altijd de gasten waar je het voor moet doen.”

Boterlap Harderwijk terras
Terras De Boterlap Harderwijk

De Boterlap Ermelo
Sinds maart 2018 is De Boterlap Groep uitgebreid met De Boterlap Ermelo, die voorheen bekend stond als De Schout van Ermel, de tapaszaak van Jan Andries van Bentum. “We zijn erbij ingestapt en hoewel de menukaart en de drankenkaart exact hetzelfde zijn als in Harderwijk is De Boterlap Ermelo echt een grand café-restaurant.” Boonen participeert na zes jaar nog wel, maar heeft de zaak per 1 januari 2023 overgedaan aan Hierdenaar Wilco van Ark. “Omdat Wilco dat graag wou en hij daar al een aantal jaren werkte als bedrijfsleider. Hij verdiende het om de zaak over te nemen en ik heb niet de intentie om De Boterlap Ermelo jarenlang aan te houden. Dit wilden we allebei graag en dat is alleen maar mooi.”

De Boterlap Ermelo
Terras De Boterlap Ermelo 
 
Boterlap Botanic
De Boterlap Botanic bestaat sinds 3,5 jaar. Hier waan je je in een andere wereld, met vanuit de serre uitzicht op het Hortuspark. “Hier kun je heerlijk dineren en de ruimte huren voor een feestje.”
 
Buitenplaats Het Loo
Samen met Van Bentum is Boonen vorig jaar Buitenplaats Het Loo begonnen. De zaak ligt in Ermelo en de parkeerplaats in Apeldoorn. Het voormalige Restaurant Uddelermeer namen zij over van Matthijs en Hanneke Edink, die het 20 jaar gepacht hadden en met pensioen gingen. “Ik heb daar vroeger gewerkt als kelner en vond het altijd een gave plek, midden in de natuur. Er ligt een fantastische geschiedenis, die 101 jaar terugging toen koningin Wilhelmina daar in 1923 een theehuis bouwde omdat zij daar graag kwam schilderen. Dat is echt heel gaaf. Toen ik daar weer rondliep, zag ik er enorme potentie in. Een leuke plek om te zijn en om te ondernemen.”

Je kunt hier lekker wandelen, fietsen en genieten van wat de omgeving te bieden heeft. “De beleving is totaal anders, in het bos. Je komt aan en gaat daar ook niet meer weg. Ik huur het van Kroondomein Het Loo en heb te maken met een rentmeester van Paleis Het Loo. Wij horen bij het Kroondomein, het jachtgebied van de koning. Ze zeggen dat hij een keer komt, maar hij is nog niet geweest. We hebben al wel wat ‘koninklijke partijen’ gehad: een kamerheren en rentmeesters bijeenkomst. Dan zou het wel heel leuk zijn als ook koning Willem Alexander een keer langskomt.”

Voor de opening op 1 april 2023 hebben Boonen en Van Bentum een ‘rigoureuze verbouwing’ uitgevoerd. Het resultaat is een zaak met een landelijke uitstraling in het bos. “De warme uitstraling is goed gelukt: met drie open haarden, heel veel hertengeweien en lampen, opgezette dieren. Het hout nemen we af van de houtvesterij van Kroondomein Het Loo en dit hout stoken we zelf. Het wild dat geschoten wordt door de boswachters en het Koninklijk Huis gaat ook naar ons toe en staat op onze menukaart. We verkopen wild uit ‘eigen’ bos.” In september 2023 was het jachthuis klaar, waar de uitstraling volgens Boonen nog wat beter is gelukt. Dit is naast de serre en twee zalen de vierde ruimte die je af kunt huren om bruiloften, verjaardagsfeesten en partijtjes te vieren. Er is goede parkeergelegenheid, recht voor de deur.”

Buitenplaats Het Loo
Interieur Buitenplaats Het Loo 
 
Met de tijd meegaan
Boonen heeft het goed naar zijn zin, de zaken staan goed, en dat wil hij graag continueren. De Boterlap Groep telt 160 à 170 medewerkers, in de zomermaanden zijn dit er inclusief parttimers meer dan 200. Het bedrijf draait het hele jaar door. “Ik vind het belangrijk dat De Boterlap Groep zichzelf blijft, maar we gaan wel met de tijd mee met de dranken-, lunch- en dinerkaart, met de sfeer waarin mensen willen zitten. Goed kijken wat de gast wil en hoe kunnen we dat geven, blijft ons motto.”
 
De Boterlap Groep
 
De Boterlap Harderwijk
Markt 5 3841 CE Harderwijk
0341-429660
 
De Boterlap Ermelo
Putterweg 1 3851 GA Harderwijk
0341-494440
 
Buitenplaats Het Loo
Uddelermeer 5 3852 NR Ermelo
0577-401202
www.buitenplaatshetloo.nl

De Boterlap

Adresgegevens

Markt 5
3841 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-429660

Meer info