‘De boekingen komen nu wekelijks wel binnen’

Vorig jaar rond deze tijd ‘deed’ de familie Kramer uit Hulshorst een Ik Vertrek. Ze verkochten een goedlopend cateringbedrijf en een mooi huis in Hulshorst en verruilden ons kleine landje voor een driehonderd jaar oud landgoed in de Auvergne, Frankrijk, dichtbij Vichy. Om daar een glamping te beginnen.

“Het was echt de bedoeling om een kant en klaar campingbedrijf te kopen, maar waar we ook keken, het was het allemaal net niet. En toen liet de Franse makelaar ons dit landgoed zien en we waren verkocht. Alles klopte.”

Alles behalve de vergunningen, die waren er namelijk nog niet. “Ja, het echte ‘ik vertrek verhaal’,”, zegt Anne Kramer lachend. “Maar het duurde geen jaren gelukkig, voor Franse begrippen ging het heel vlot.” Dat is ook de reden dat de familie in de zomer van 2020 al een volledig eerste seizoen kan draaien. “We hebben nog drie maanden de tijd om het zwembad af te krijgen, onze zeven safaritenten verder in te richten en het sanitair voor de “echte” kampeerders neer te zetten.” Of dat gaat lukken? “We hebben geen keus, de boekingen komen nu wekelijks wel binnen.”

Voor Anne is het een droom die uitkomt. “Ik wil dit eigenlijk al wel twintig jaar. Een jaar of drie geleden zijn we eens gaan kijken en dan is er geen houden meer aan. Dan wil je ook meteen en niet nog eens jaren wachten.” Naar de perfecte locatie hebben ze wel een jaar gezocht. “In de zomer hebben we een week of vier rondgereden en verschillende streken bezocht. In december 2018 hebben we het landgoed gekocht en alles in Hulshorst verkocht. In maart 2019 zijn we geëmigreerd.”

Het afgelopen jaar stond in het teken van wennen aan een ander land en opbouwen. “Dat was veel werk, want er was nog niets. Het voordeel daarvan is dat alles nieuw is, op een landgoed van driehonderd jaar oud.” De familie woont zelf ook op het landgoed. “In het landhuis. De vorige bewoner, een oudere man, heeft alles daar achter gelaten. Het servies stond nog in de kast en de zolder stond vol met oude meubels.” In zo’n goede staat allemaal nog, dat de brocante winkel in de Orangerie, “een grote hobby van mijn vrouw Alice”, genoeg voorraad heeft om een jaar of vijf te kunnen draaien.

Zoon Mark van 15 is de enige van de vier kinderen die mee verhuisde. De andere drie waren al een soort van uitgevlogen. “Die studeerden of werkten al en woonden haast niet meer thuis.” Ze zijn het afgelopen jaar al wel een paar keer langs geweest. “Net als half Hierden. Onlangs hadden we zeven meiden van het Dorpshuis op bezoek. Alice heeft daar gewerkt.” En ook al was niet iedereen van het thuisfront onverdeeld enthousiast toen het vertrek steeds dichterbij kwam, het nieuwe ‘thuis’ in Frankrijk maakt veel goed. “Het ligt op ongeveer negen auto-uren vanaf Utrecht, het vliegveld ligt op een uurtje hier vandaan en het is hier oprecht heerlijk. Ze noemen dit ook wel het nieuwe Zuid-Frankrijk. Niet de extremen, wel een heerlijke warmte.”

Benieuwd geworden naar de glamping van de familie Kramer? Via hun website https://labellest-fli.com en de Facebookpagina (te vinden via de website) zie je onder meer een mooie foto-impressie.

Tent op Glamping La Belle St-Fli Frankrijk camping

Landhuis op Glamping La Belle St-Fli Frankrijk
Camping La Belle St-Fli Frankrijk

Anne, Alice en Jelle Kramer op hun camping La Belle St-Fli in Frankrijk
Anne, Alice en Mark Kramer