De beste bank.... column

Wekelijkse column van Theo Bakker (Pressbaker)

Vroeger waren banken respectabele instituten. Dat kon je ook wel aan afzien: imposante gebouwen aan een drukke straat, intern bekleed met leren fauteuils en marmer, met een dak rustend op pilaarhoge zuilen en ramen waardoor het licht spaarzaam naar binnen viel... Als je er eens heen moest stelde je je netjes op in de rij voor een loket. Het personeel was altijd beheerst bezig en haastte zich nauwelijks. Dat kon ook niet in zo’n keurig zo’n keurig driedelig kostuum of mantelpakje.....Stel je eens voor!
 
Tegenwoordig is dat allemaal anders. Laatst moest in naar een bank in Harderwijk en die bleek geheel verdwenen, verplaatst zo bleek later. Er was nu een gezondheidscentrum gevestigd en er was ook geen loket meer. Ook geen mensen in kostuum of mantelpakje trouwens. De bank bleek gehuisvest in een soort winkelpand waar je liever niet gezien wil worden. Veel reclame en veel gepoch en veel schreeuwende kleuren…  Die kleur stond borg stond voor ons nationale gevoel! Symbolisch bijna dat het Nederlandse elftal, die in dezelfde kleur optreedt, inmiddels is uitgeschakeld voor belangrijke toernooien. Gelukkig hebben we nog onze meisjes en onze hockeyers. Neerlands hoop voor de toekomst.
 
We hebben het dan nog niet eens over de torenhoge bonussen gehad die de top zichzelf toe-eigende en toe-eigent, want geloof maar, het is niet veel anders geworden. De banken maken het bont! Maar het meest bont maakt onze eigen ‘agrarische’ bank het toch. De bank van boeren en tuinders. Je weet wel die bank die groot is geworden door bescheiden te blijven. Die bank maakt het wel heel erg bont. Vorig jaar al een flinke boete voor het manipuleren van de rentestanden, nu een medewerkers voor de rechter en nu lijkt het ook de  bank van de Mexicaanse drugskartels te zijn. Ja hoor...…cocaïne is natuurlijk gewoon een agrarisch product, evenals hasj en weed. Ze blijven dicht bij de bron, dat mag gezegd…
 
Je mag wel uitkijken, dat als je geld gaat storten niet wordt gearresteerd als lid van een criminele organisatie, want lid zijn we.....een aandeel hebben in elkaar heet dat toch???? De beste bank in Harderwijk zit tegenwoordig op de hoek van de Smeepoortstraat! Daar kun je gewoon gezellig op het terras aan de drank…met een lekker hapje. Die bank is zo gek nog niet!

Theo Bakker