De actie is voorbij, maar het verhaal stopt niet

Door Petronella van het Goor - Twintigduizend euro heeft hij opgehaald voor ZiezoZomerzooi van Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen. Afgelopen week is de symbolische cheque overhandigd. Sam Schaftenaar fietste er aan het einde van de zomer een 'rondje' Nederland voor. 

Vijftienhonderd kilometer in twee weken

Hij vertrok op zondag 22 augustus, de dag dat zijn nichtje Anne twaalf zou worden. Zij overleed op 25 november 2020. Net voor haar zesde verjaardag kreeg ze de diagnose botkanker, ze is vijf jaar ziek geweest. "Twee keer kon ze mee met het zomerkamp van de stichting. Zij werd daar zo gelukkig van. Heel brutaal dacht ik, ik wil zo'n kamp bij elkaar fietsen. Zeshonderd euro per kind, twaalf kinderen per kamp. Twaalfduizend euro dacht ik, dat moet lukken. Misschien wel vijftienduizend." Het werden er uiteindelijk twintigduizend.

"Ongekend wat het verhaal van Anne losmaakt bij mensen. Mensen die ik onderweg op een terras ontmoette, die een stuk met me meefietsten door de duinen. Anne raakt. Omdat het niet klopt. Kinderen en kanker." Voor Sam was het een emotionele rollercoaster. "Het was een eerbetoon, een dank je wel. Niet alleen voor Anne, maar voor de hele familie. Voor wat we de afgelopen vijf jaar hebben gedaan, moesten doorstaan." Maar ook voor zijn kinderen. "Dit doet pappa voor kinderen zoals jullie nichtje."

Sam is alweer vijf weken thuis. De eerste week heeft hij rustig aan gedaan. "Voor de fietstocht hadden we als gezin drie weken vakantie. Daarna ging ik twee weken fietsen. De tuin was volledig ontploft. Ik dacht daar meteen in te gaan plukken, maar zonder de adrenaline en flow van het fietsen, begonnen de pijntjes hier en pijntjes daar. Ik was kapot." Elke dag nog hebben mensen het over zijn tocht. "Mensen die toevallig op de site komen, die een Facebookbericht voorbij zien komen. De actie is dan wel geweest, het verhaal stopt niet." Ook voor Sam niet. De mensen van de stichting hebben hem gevraagd een zomerkamp te leiden. Daarmee is de cirkel rond. "Ik mag straks ook zien en doen waar ik voor gefietst heb. Meemaken waar Anne zo van genoot. Het houdt niet op."